Preskočiť na hlavný obsah

Hummus

 ja milujem. Len keby som k nemu nepotrebovala jesť chlieb,  véééľa chlebu, ale stačila by mi čerstvá zelenina. Aj Bukovský by mal zo mňa radosť. Spomínam na jeho slová, zhrešiť môžete, aj tri dni, ale potom sa pekne vráťte k rozumnej konzumácii. A to je ten problém, po sviatkoch, všakže....

                                                      Hummus podľa Elli
                                                                                                                               pre 4 osoby


 2 x 400 g konzervovaného cíceru
+ šťava z jednej konzervy z cícera
3 ČL namletej rasce - nám stačila 1 ČL
šťava z 1 citróna
115 ml olivového oleja
2 strúčiky cesnaku-Ella ho odporúča najprv zapiecť v rúre 10 min. na 200°C, ja som ho dala čerstvý
3 PL tahini
soľ

Do mixéra dáme odcedený cícer / šťavu z jednej konzervy si ponecháme /, pridáme mletú rascu - s ňou opatrne, nie každý znesie 3 lyžičky, radšej menej a podľa chuti pridávajte. Potom šťavu z citróna, očistený cesnak, postupne olivový olej, nakoniec tahini a soľ. 
Nakoniec prilejeme odloženú šťavu z cícera a nariedime na hustotu, akú obľubujeme. 


* Ďakujem Ňaňa za krásnu knihu, už sa chystám na Falafel, pohankové lievance ....







Komentáre

  1. Och, rado sa stalo...skúšaj, skúšaj, a ja sa potom inšpirujem! :*

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Och Ňaňka, trochu som sa zasekla, ale ja sa rozbehnem :). Pá

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Štefan ŠTEC: Idu sobi + Oj, Maryčko (official CLIP)

Zimomriavky. Pri posledných tónoch a objatí našej babky a dedka, teda mojich svokrovcov, som si už utierala slzy.
      Všetko spolu, spev, nádherná kojšovská príroda, dedkova chalupa, energia, úsmevy, objatia a nakoniec láska našich.
        Aj keď viem, že nič nie je zadarmo.

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Slivkovo-tvarohový koláč

Keď sa začína piecť so slivkami, blíži sa škola aj jeseň. Aspoň ja to tak mám. Pominuli nám horúčavy, ale prázdniny ešte nie, v chladničke som mala  prebytok tvarohu a sliviek,  tak som upiekla jednoduchý koláč na plech, inšpirovaná receptami z internetu.


                                  Slivkovo-tvarohový koláč
                                                                                                  na väčší plech

Na cesto:
2 hrnčeky polohrúbej múky (t.j. jeden hrnček = 250 ml)
1 hrnček kryštálového cukru - ja som dala hnedý
1 hrnček mlieka
1/2 hrnčeka oleja
2 vajcia
1 prášok na pečenie

Plnka:
500 g tvarohu
2  vajcia
1 hrnček kryštálohého cukru
1 ks vanilkového cukru
1 ks vanilkového pudingu (zlatý klas)
slivky

1. Vajcia, cukor, mlieko a olej  spolu vymiešame mixérom. Postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vymiešame do hladka.
2. Pripravíme si plnku tak, že zmiešame tvaroh, cukor, vanilkový cukor, puding a vajcia.
3. Na vymastený a múkou vysypaný plech vylejeme polovicu prip…