Preskočiť na hlavný obsah

Slivkový obrátený koláč

 Keď som dostala od mojej sestry poslednú várku zrelých sliviek, trošku som podumala ako by som ich spracovala a rozhodla som sa na overenú obrátenú variantu, len ovocie - slivky som ochutila  koreninami voniace jesennou náladou, takže škoricou a štipkou muškátového orieška.




                                                        Slivkový obrátený koláč

                                  
Na piškótové cesto:
                               125 g zmäknutého masla
                               125 g cukru /aký preferujete/
                                2  vajcia
                               175 g hladkej múky
                               1 ČL kypriaceho prášku
Na spodok formy:
                               60 g zmäknutého masla a trochu na vymastenie
                               60 g trstinového cukru
                               slivky - ktoré ochutíme škoricou, muškátovým  orieškom, vanilkovým cukrom, rumom-množstvo podľa chuti, poprípade cukor 

Postup: 1.
Formu si vystelieme papierom na pečenie. Boky vymažeme maslom a vysypeme hrubou múkou.  Maslo + cukor vyšľaháme a potrieme ním papier na pečenie. Pomôžeme si lyžicou. Slivky umyjeme, prekrojíme na polovicu, ak sú príliš veľké môžeme nakrájať na menšie kúsky. Pridáme mletú škoricu, štipku muškátového orieška, vanilkový cukor, ofrkáme rumom a môžeme pridať cukor. Všetko záleží od vás aké  sladké obľubujete, ale nezabudnite aj na cukornatosť sliviek. Aby ste to nemali až príliš sladké. Takto pripravené slivky nasypeme na rozotreté maslo s cukrom.
2.  Pripravíme si cesto. Do misky dáme maslo + cukor  do penista , + vajcia + múku, nakoniec kypriaci prášok. 
Cesto môže byť tuhé, vtedy prilejeme cca 2 PL rumu, alebo mlieka. Vyšľaháme do hladka. Zmes nalejeme na slivky a zarovnáme.
3. POZOR! Tortovú formu z vonku vystelieme dôkladne alobalom /viď. obrázok/ , pretože pri pečení ovocie púšťa šťavu a ak nechcete čistiť rúru, určite na to nezabudnite. Poprípade použite 
neodnimateľnú formu.  Pečieme asi 45 minút v rúre na 180°C.  Po upečení koláč prevrátime. Môžeme podávať so šľahačkou.













Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a ...

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech       ...

Banánový chlebík

máme v našej rodine všetci radi, takže ho pečiem rada a často. Tento som piekla cez víkend.  Ja ho mám rada šťavnatejší, vlhkejší. A práve tento recept patrí medzi tie mne chuťovo vyhovujúce. Tak, keď sa Vám na kuchynskej linke "povaľujú" prezreté banány, smelo do toho!                                                                           Banánový chlieb                                                                      1 pohár  = 250 ml 1 a 3/4 pohára hladkej múky 3/4 pohára trstinového cukru 1 ČL sódy bikarbóny 1/2 ČL soli 1 ČL škorice 3 banány 2 vajcia 1/2 pohára oleja nahrubo nasekaná č...