Keď som dostala od mojej sestry poslednú várku zrelých sliviek, trošku som podumala ako by som ich spracovala a rozhodla som sa na overenú obrátenú variantu, len ovocie - slivky som ochutila koreninami voniace jesennou náladou, takže škoricou a štipkou muškátového orieška.
Slivkový obrátený koláč
Na piškótové cesto:
125 g zmäknutého masla
125 g cukru /aký preferujete/
2 vajcia
175 g hladkej múky
1 ČL kypriaceho prášku
Na spodok formy:
60 g zmäknutého masla a trochu na vymastenie
60 g trstinového cukru
slivky - ktoré ochutíme škoricou, muškátovým orieškom, vanilkovým cukrom, rumom-množstvo podľa chuti, poprípade cukor
Postup: 1.
Formu si vystelieme papierom na pečenie. Boky vymažeme maslom a vysypeme hrubou múkou. Maslo + cukor vyšľaháme a potrieme ním papier na pečenie. Pomôžeme si lyžicou. Slivky umyjeme, prekrojíme na polovicu, ak sú príliš veľké môžeme nakrájať na menšie kúsky. Pridáme mletú škoricu, štipku muškátového orieška, vanilkový cukor, ofrkáme rumom a môžeme pridať cukor. Všetko záleží od vás aké sladké obľubujete, ale nezabudnite aj na cukornatosť sliviek. Aby ste to nemali až príliš sladké. Takto pripravené slivky nasypeme na rozotreté maslo s cukrom.
2. Pripravíme si cesto. Do misky dáme maslo + cukor do penista , + vajcia + múku, nakoniec kypriaci prášok.
Cesto môže byť tuhé, vtedy prilejeme cca 2 PL rumu, alebo mlieka. Vyšľaháme do hladka. Zmes nalejeme na slivky a zarovnáme.
3. POZOR! Tortovú formu z vonku vystelieme dôkladne alobalom /viď. obrázok/ , pretože pri pečení ovocie púšťa šťavu a ak nechcete čistiť rúru, určite na to nezabudnite. Poprípade použite
neodnimateľnú formu. Pečieme asi 45 minút v rúre na 180°C. Po upečení koláč prevrátime. Môžeme podávať so šľahačkou.
Komentáre
Zverejnenie komentára