Preskočiť na hlavný obsah

Víkendovanie









Ešte pár minút a je po víkende. Posledný, predprázdninový...Akosi prirýchlo ubehol.Ja som ho prežila dosť neoriginálne - upratovaním a prekladaním a prekladaním už uprataného :).Čo už, snáď na ďalší sa mi podarí na chvíľu vyraziť do lesa trebárz na čučoriedky..., kytička je už z minulého týždňa, takže na čučoriedkový koláč bude. Jeden z našich obľúbených a nenáročných je od guru amerických gazdiniek Marthy Stewart a volá sa BLUEBERRY BUCKLE, mňam, čo potrebujeme:

1/2 pohára masla /t.j.polovica napr.Hery /
2 poháre hladkej múky
1 1/2 čaj.lyžičky prášku do pečiva, ďalej ČL
1/2 ČL soli
3/4 pohára cukru /aký chcete, ja dávam aj hnedý/
1 veľké vajce, 1 ČL vanilk.extraktu
1/2 pohára mlieka
čučoriedok toľko, koľko nazbierate :), ale hlavne podľa chuti-v zime mrazené

Na posýpku: 1 pohár múky, 1/4 pohára hnedého cukru, 1 ČL škorice, štipka soli, 6 PL masla - izbovej teploty.

PS: 1 pohár to je cca 2,5 dcl.
Postup: Vajíčko vymixujeme s cukrom, pridáme maslo, múku a všetko ostatné- nakoniec čučoriedky. Do vymastenej a vysypanej tortovej formy dáme zmes na koláč a navrch posýpku. Pečieme cca 30 minút na 200 C. Ľudka, už som ju piekla viackrát, ale nikdy nefotila, takže nabudúce už bude zdokumentovaná.

Aj keď ako som už spomínala, ja som víkend prežila-neprežila, v Košiciach bolo opäť živo. Začali folklórne slávnosti a na Hlavnej ulici pred Urbanovou vežou je plno stánkov tradičných remesiel. Ešte že mám hyperaktívneho manžela a ten to zdokumentoval.
Pekný týždeň!

Komentáre

  1. No, poviem Ti, pekné fotečky.
    A ten čučoriedkový... mňam!
    Ste šikovníci šikovní :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…