Preskočiť na hlavný obsah

EX LIBRIS




Poznáte to? Kedysi dávno boli knihy veľmi vzácne a tak aby nedošlo k ich "strate" pri výmenách, ľudia si ich označovali ex librisom - knižnou značkou, t.j. menom a nejakým symbolom, ktorý charakterizoval majiteľa. Napr. ak majiteľ knihy bol lekár, tak na ex librise bol okrem mena z najväčšou pravdepodobnosťou znázornený had, alebo čaša, ak rád jazdil na koni, tak na jeho ex librise určite nechýbal kôň. Ženy si väčšinou vyberali obľúbenú kvetinu, zátišie. No, časy sa veľmi nezmenili, knihy sú opäť vzácne a ak si chcete vytvoriť svoj vlastný spolu so svojimi deťmi máte možnosť vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach na Hviezdoslavovej 3 neďaleko sochy Maratónca mieru do 1.8.2010.A to každú stredu od 13-15 hod. Keďže môj manžel - spoluorganizátor výstavy holduje ex librisovému šialenstvu, každý člen rodiny vlastní ten svoj. Ja ho mám pojatý v trochu "povalačskej" polohe. Sedím s vyloženými nohami pri brehu mora,šál mi povieva vo vetríku, môj manžel kuchtí /sci-fi/niečo pre našu rodinku v idilickom domčeku a naše dve nehašterivé detičky /sci-fi/ sa venujú hrátkam na koni. Tento nádherný ex libris vytvoril pre mňa fantastický výtvarník a náš kamarát Tomáš a kedže tento exlibris vznikol na konci mojej 8 ročnej materskej dovolenky - pochopil čím mi ulahodí:) .

Komentáre

  1. Ccc, vy ste mi ale zaujímavá rodinka, ja sa na výstavu nedostanem - alebo stíham? Do 1.8. snáď bude sadra v pekle, veľmi by som chcela vidieť celú zbierku pekne pokope, vrrrrr :(
    ...inak žinčica výborná :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ľudka, chceš aj osobného prevádzača výstavou?

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…