Preskočiť na hlavný obsah

Lenivý, marhuľový, letný deň

   
             Dnes sa mi zadarilo (žehlenie neutečie) dočítať knihu Francúzsky život a ja by som kľudne prijala ešte aspoň o takých 50 strán viac a to preto, aby som sa mohla zúčastňovať o trochu dlhšie pôžitkov  a slastí francúzskeho vidieka.
            Inšpirovaná hlavným hrdinom, ktorý  väčšinou pripravoval  obedové alebo večerné menu podľa ponuky na trhu t.j. stavu chladničky a nálady s obľubou Improvizoval.  Takže dnes, keď horúčavy trochu poľavili som zaostrila zrak na marhule a k dočítaniu knihy som upiekla:



                                                          Šťavnatý marhuľový koláč
                                                 bleskovka, kde ovocia je viac ako cesta,recept som si trochu upravila

         1 tortová forma s priemerom cca 20 cm
    500 g marhúľ
        1 vajce - ja som použila 2 malé
      70 g práškového cukru
      50 ml oleja
      50 ml vaječného likéru- môže to byť fajn hlavne v zime, ale ja som ho nemala a nahradila som zriedenou   limetkovou šťavou v rovnakom objeme 
      50 g hladkej múky
      50 g škrobovej múčky
       1 ČL kypriaceho prášku 

1. Marhule umyjeme, rozpolíme, vyberiem kôstky. Vajce vyšľaháme s 50 g cukru, do bielej peny. Zľahka primiešame olej a vaječný likér /ja som dala limetkovú šťavu/. Múku zmiešame so škrobovou múčkou a s kypriacim práškom, všetko dobre premiešame aby sa to spojilo. 
2. Polovicu cesta nalejeme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie. Na to poukladáme 300 g marhúľ a zalejeme druhou polovicou cesta. Vložíme do vyhriatej rúry na 30-35 minút pri 200°C.
3   Zvyšných 200 g marhúľ pokrájame na úhľadné kúsky. Tortu posypeme s práškovým cukrom a navrch poukladáme pokrájané marhule - to som vynechala, len posypala cukrom. 


 

Komentáre

  1. Ivi, ďakujem za tip na knižku :-) Aj ten koláčik vyzerá super.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Provokatérka, sedím v práci, kniha nehrozí a koláč by som si stráááášne dala.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ivoni,nemáš zač, kniha móc fajn relaxačná.
    Jani, snažím sa neprovokovať :), ja si to len snažím spríjemňovať po práci :), dovolenka je ešte ďaleko.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ivanka, kolacikom by som veru nepohrdla. Mnaam. Ked boli deti male strasne vela som piekla kolaciky takehoto typu. Samozrejme bez likeru:).

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…