Preskočiť na hlavný obsah

Lenivý, marhuľový, letný deň

   
             Dnes sa mi zadarilo (žehlenie neutečie) dočítať knihu Francúzsky život a ja by som kľudne prijala ešte aspoň o takých 50 strán viac a to preto, aby som sa mohla zúčastňovať o trochu dlhšie pôžitkov  a slastí francúzskeho vidieka.
            Inšpirovaná hlavným hrdinom, ktorý  väčšinou pripravoval  obedové alebo večerné menu podľa ponuky na trhu t.j. stavu chladničky a nálady s obľubou Improvizoval.  Takže dnes, keď horúčavy trochu poľavili som zaostrila zrak na marhule a k dočítaniu knihy som upiekla:



                                                          Šťavnatý marhuľový koláč
                                                 bleskovka, kde ovocia je viac ako cesta,recept som si trochu upravila

         1 tortová forma s priemerom cca 20 cm
    500 g marhúľ
        1 vajce - ja som použila 2 malé
      70 g práškového cukru
      50 ml oleja
      50 ml vaječného likéru- môže to byť fajn hlavne v zime, ale ja som ho nemala a nahradila som zriedenou   limetkovou šťavou v rovnakom objeme 
      50 g hladkej múky
      50 g škrobovej múčky
       1 ČL kypriaceho prášku 

1. Marhule umyjeme, rozpolíme, vyberiem kôstky. Vajce vyšľaháme s 50 g cukru, do bielej peny. Zľahka primiešame olej a vaječný likér /ja som dala limetkovú šťavu/. Múku zmiešame so škrobovou múčkou a s kypriacim práškom, všetko dobre premiešame aby sa to spojilo. 
2. Polovicu cesta nalejeme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie. Na to poukladáme 300 g marhúľ a zalejeme druhou polovicou cesta. Vložíme do vyhriatej rúry na 30-35 minút pri 200°C.
3   Zvyšných 200 g marhúľ pokrájame na úhľadné kúsky. Tortu posypeme s práškovým cukrom a navrch poukladáme pokrájané marhule - to som vynechala, len posypala cukrom. 


 

Komentáre

  1. Ivi, ďakujem za tip na knižku :-) Aj ten koláčik vyzerá super.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Provokatérka, sedím v práci, kniha nehrozí a koláč by som si stráááášne dala.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ivoni,nemáš zač, kniha móc fajn relaxačná.
    Jani, snažím sa neprovokovať :), ja si to len snažím spríjemňovať po práci :), dovolenka je ešte ďaleko.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ivanka, kolacikom by som veru nepohrdla. Mnaam. Ked boli deti male strasne vela som piekla kolaciky takehoto typu. Samozrejme bez likeru:).

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.