Preskočiť na hlavný obsah

Večera pre priateľov, nie za 30 minút

Predjedlo: feta vymiešaná s citrónovou šťavou a cesnakom- inšpirácia z http://sweetpaul.typepad.com/my_weblog/2011/06/re-1.html + keďže moja feta bolá akási tuhá, pridala som creme fraiche, trochu čerstvo namletého čierneho korenia, nakoniec poliate olivovým olejom.

Ako to len tá Nigella robí, krásna je, bohatá a ešte taká rýchla. Dokáže uvariť pre priateľov večeru za 30 minút!!! Mne sa to teda sotva niekedy podarí, však len čistenie zemiakov pre 11 ľudí mi trvá toľko :).

Karotkový koláč pre oslávenca, chutil nielen vegetariánom- odporúčam


 Karotkový koláč 
Apetit 4/2008 


14 mladých karotiek - ja som použila 8 a tie som rozpolila
80 g anglickej slaniny - tie som vynechala
50 g masla
1 cibuľu- nakrájanú na prúžky
1 balenie lístkového cesta
20 g syra feta
150 ml smotany na šľahanie
2 vajcia, soľ, čierny peper
100 g ementálu

Karotky očistite a vhoďte na 5 minút do vriacej osolenej vody - tak do polomäkka. Zlejte a nechajte odkvapkať. Slaninu opečte asi minútu na masle- pre úplnosťpíšem, ale ako som už písala, ja som to vynechala, pridajte cibuľu. Listkové cesto vyvaľkajte na plát silný 3 mmm a vyložte ním koláčovú formu o priemere 28 cm. Na cesto potom rozložte cibuľovú zmes a všetko posypte rozdrobenou fetou. Smotanu rozšľahjte s vajíčkami, osoľte, opeprite a vlejte na koláč. Navrch ozdobne rozložte karotky a posypte nahrubo nastrúhaným syrom. Pečte v predhriatej rúre na 200°C cca 35 - 40 minút. 


Pečená ricotta s olivami a tymiánom , Apetit 5/2011-to číslo je mimoriadne vydarené,myslím
Recept je následovný:

750 g riccoty - nechať odkvapkať na cedníku cez plátno,  - mne toho veľa nevykvapkalo, malo by sa získať správne 450 g hmoty
1 vajce
1 ČL čerstvých tymiánových lístkov, nasekaných
čerstvo namletý peper
100 g nasekaných čiernych olív - vypeckovaných+ na ozdobu
cca 2 PL olivového oleja na pokropenie + čerstvý tymián na podávanie

Zahrejte rúru na 200 °C. Formu o rozmeroch cca 5,5 x16 cm a výške 6,5 cm /ako srnčí chrbát, ale hranatý/ vymažte tukom a plech vyložte papierom na pečenie.
V miske zmiešajte vykvapkanú riccotu, vajce, tymiánové lístky, opeprite a vmiešajte olivy. Zmes dajte do formy a uhlaďte povrch. Pečte 20-25 minút, aby riccota ztuhla. Vyklopte z formy na pripravený plech a podľa chuti pokropte olejom. Pečte ešte 10-15 minút do zlatista. Potom riccotu nechajte 5 minút odstáť, posypte tymiánom, podávajte s olivami, ja som pridala šunku. 




Vyskúšala som podľa Apetitu 5/2011 Pikantné pečené kurča a klasiku Boeuf bourguignon podľa Julie Child, prílohy opečené zemiaky s rozmarínom a kuskus.

Táto torta je výborná. Tvarohovo ovocná a na letnú oslavu ako stvorená. Recept som našla u šikovnej Ajky, týmto jej veľmi ďakujem, recept nájdete tu:
http://polnekvety.blogspot.com/2011/06/narodeninovy-den.html

Komentáre

  1. ...jedlo bolo výborné, pripravila si ho perfektne, takže ak boli dobrí aj hostia, oslava nemala chybu :-) zaujala ma tá pečená ricotta, určite bola vynikajúca...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Úúúúúžasné posedenie s priateľmi si pripravila Ivanka:) perfektné dobrotky si pokombinovala. A Nigella? No aj ja niekedy oči otváram ako to ona stíha a ešte aj ten perfektný make up:)a podobne:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Wau, chcela by som byt tvojim hostom :) same dobroty!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ben, "vypichol"si práve moju slabinu. Všetko mi chutilo,ale práve táto pečená riccota asi nejmenej.Nebola zlá (inak by som ju ani nedávala na blog), hostia a manžel sa tvárili,že im chutila, ale mne ako som už písala, nepodarilo sa mi z nej dostať tekutinu ako sa píše aj v recepte zo 750g na 450g hmoty - takže sa mi videlo, že je taká nemastná-neslaná :), aj preto som ju potom "vylepšovala" prošutom a na bagetke sa to akosi stratilo. Ale myslím,že to vyskúšam ešte raz z 1/2 dávky.
    Ajka, tvoja torta bola bez chybičky.
    Miška, díky!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tak toto do je do TA3 - Bez komentára

    už len kúpiť tieto suroviny dá fušku a nie ešte spracovať

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Aky super blog som objavila!!! Budem sledovat, este to tu musim poriadne nastudovat ;o)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…