Preskočiť na hlavný obsah

Večera pre priateľov, nie za 30 minút

Predjedlo: feta vymiešaná s citrónovou šťavou a cesnakom- inšpirácia z http://sweetpaul.typepad.com/my_weblog/2011/06/re-1.html + keďže moja feta bolá akási tuhá, pridala som creme fraiche, trochu čerstvo namletého čierneho korenia, nakoniec poliate olivovým olejom.

Ako to len tá Nigella robí, krásna je, bohatá a ešte taká rýchla. Dokáže uvariť pre priateľov večeru za 30 minút!!! Mne sa to teda sotva niekedy podarí, však len čistenie zemiakov pre 11 ľudí mi trvá toľko :).

Karotkový koláč pre oslávenca, chutil nielen vegetariánom- odporúčam


 Karotkový koláč 
Apetit 4/2008 


14 mladých karotiek - ja som použila 8 a tie som rozpolila
80 g anglickej slaniny - tie som vynechala
50 g masla
1 cibuľu- nakrájanú na prúžky
1 balenie lístkového cesta
20 g syra feta
150 ml smotany na šľahanie
2 vajcia, soľ, čierny peper
100 g ementálu

Karotky očistite a vhoďte na 5 minút do vriacej osolenej vody - tak do polomäkka. Zlejte a nechajte odkvapkať. Slaninu opečte asi minútu na masle- pre úplnosťpíšem, ale ako som už písala, ja som to vynechala, pridajte cibuľu. Listkové cesto vyvaľkajte na plát silný 3 mmm a vyložte ním koláčovú formu o priemere 28 cm. Na cesto potom rozložte cibuľovú zmes a všetko posypte rozdrobenou fetou. Smotanu rozšľahjte s vajíčkami, osoľte, opeprite a vlejte na koláč. Navrch ozdobne rozložte karotky a posypte nahrubo nastrúhaným syrom. Pečte v predhriatej rúre na 200°C cca 35 - 40 minút. 


Pečená ricotta s olivami a tymiánom , Apetit 5/2011-to číslo je mimoriadne vydarené,myslím
Recept je následovný:

750 g riccoty - nechať odkvapkať na cedníku cez plátno,  - mne toho veľa nevykvapkalo, malo by sa získať správne 450 g hmoty
1 vajce
1 ČL čerstvých tymiánových lístkov, nasekaných
čerstvo namletý peper
100 g nasekaných čiernych olív - vypeckovaných+ na ozdobu
cca 2 PL olivového oleja na pokropenie + čerstvý tymián na podávanie

Zahrejte rúru na 200 °C. Formu o rozmeroch cca 5,5 x16 cm a výške 6,5 cm /ako srnčí chrbát, ale hranatý/ vymažte tukom a plech vyložte papierom na pečenie.
V miske zmiešajte vykvapkanú riccotu, vajce, tymiánové lístky, opeprite a vmiešajte olivy. Zmes dajte do formy a uhlaďte povrch. Pečte 20-25 minút, aby riccota ztuhla. Vyklopte z formy na pripravený plech a podľa chuti pokropte olejom. Pečte ešte 10-15 minút do zlatista. Potom riccotu nechajte 5 minút odstáť, posypte tymiánom, podávajte s olivami, ja som pridala šunku. 




Vyskúšala som podľa Apetitu 5/2011 Pikantné pečené kurča a klasiku Boeuf bourguignon podľa Julie Child, prílohy opečené zemiaky s rozmarínom a kuskus.

Táto torta je výborná. Tvarohovo ovocná a na letnú oslavu ako stvorená. Recept som našla u šikovnej Ajky, týmto jej veľmi ďakujem, recept nájdete tu:
http://polnekvety.blogspot.com/2011/06/narodeninovy-den.html

Komentáre

  1. ...jedlo bolo výborné, pripravila si ho perfektne, takže ak boli dobrí aj hostia, oslava nemala chybu :-) zaujala ma tá pečená ricotta, určite bola vynikajúca...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Úúúúúžasné posedenie s priateľmi si pripravila Ivanka:) perfektné dobrotky si pokombinovala. A Nigella? No aj ja niekedy oči otváram ako to ona stíha a ešte aj ten perfektný make up:)a podobne:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Wau, chcela by som byt tvojim hostom :) same dobroty!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ben, "vypichol"si práve moju slabinu. Všetko mi chutilo,ale práve táto pečená riccota asi nejmenej.Nebola zlá (inak by som ju ani nedávala na blog), hostia a manžel sa tvárili,že im chutila, ale mne ako som už písala, nepodarilo sa mi z nej dostať tekutinu ako sa píše aj v recepte zo 750g na 450g hmoty - takže sa mi videlo, že je taká nemastná-neslaná :), aj preto som ju potom "vylepšovala" prošutom a na bagetke sa to akosi stratilo. Ale myslím,že to vyskúšam ešte raz z 1/2 dávky.
    Ajka, tvoja torta bola bez chybičky.
    Miška, díky!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tak toto do je do TA3 - Bez komentára

    už len kúpiť tieto suroviny dá fušku a nie ešte spracovať

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Aky super blog som objavila!!! Budem sledovat, este to tu musim poriadne nastudovat ;o)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…