Preskočiť na hlavný obsah

Organizácia práce




Darmo, aj keď ide o takú poetickú záležitosť, ako sú Vianoce, nezaobíde sa to od akej - takej organizácie, aby sa na nič nezabudlo. Viem o čom hovorím. Pred pár rokmi sa mi podarilo  zabudnúť na časť vianočných darčekov dobre ukrytých na skrini v spálni a aby naše malé deti nestáli pred stromčekom u babky na prázdno, utekal pre ne manžel 36 km tesne pred vianočnou večerou.  Takže odvtedy VŠETKO zapisujem, radšej :).

Pekné, nehektické užívanie si predvianočných dní!

PS: Včera sa mi podarilo kúpiť prvý darček, žeby som sa konečne polepšila :) a nenechávala si to na poslednú chvíľu?
PS2: .... deti si spapajú prvú čokoládku na adventnom kalendári  a  nám dospelým asi uvarím .... varené víno!
Ilustrácia:Susan Branch

Komentáre

  1. veru veru, aj my uz zhrname darceky a lepsie povedane, uz len doladujeme posledne darcekove drobnosti.. ja uz som si predbezne naplanovala aj pecenie. Varenie sa ma tento rok az tak netyka, lebo budeme u svokrovcov a tak mozno budem len pomocna sila,takze pohodu mi narusa jedine predvianocne ucenie na zapocty a skusky :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Marysity, k dolaďovaniu mám ešte ďáááleko :), poznám susedu, ktorá už má určite aj tie darčeky pobalené (Olinka, to je každoročná závisť), držím palce na skúšky!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ivka, máš pravdu, ale akosti to moje nadšenie, ktoré som mala po iné roky tak trochu vyprchalo. Niektoré darčeky musím ešte dokúpiť, ale už viem čo. Podobne ako ty aj ja si každý rok píšem čo komu kúpim, čo budem piecť, kedy čo budem pratať. Ja som tým plánovaním posadnutá. No ja mám oproti tebe aj tu výhodu, že ja mávam pred sviatkami dovolenku, takže to mám určite ľahšie. A smutne musím konštatovať, že na tvoje kulinárske umenie nemám, ale čo to som z tvojho blogu odkukala a teraz sa tým pýšim. Takže ďakujem za skvelé recepty.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. vianočné zoznamy si píšem pravidelne už niekoľko rokov :)) ... dokonca si píšem presne, čo treba ktorý deň urobiť, upiecť alebo vybaviť, aby som všetko do Vianoc stihla :))

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…