Preskočiť na hlavný obsah

Keksíky



Zdá sa, že tento rok nie som akosi vo forme :). S pečením začínam veľmi zľahka a o údržbe domácnosti nehovoriac. 
V sobotu podvečer, keď miesto snehových vločiek  padal dážď, som upiekla :

Čokoládovo arašídové keksíky
originál recept nájdete tu:http://penniesonaplatter.com/2010/12/01/chocolate-peanut-butter-surprise-cookies/

1 1/2 pohára hladkej múky
1/2 pohára kakaa
1/2  ČL sódy bikarbóny
1/4 ČL soli
1/2 pohára kryštálového cukru + na obalenie
1/2 pohára hnedého cukru
1/2 pohára masla
1 pohár arašídového masla
1 ČL vanilkového extraktu
1 vajce
3/4 pohára práškového cukru

POSTUP: 1. Zmiešajte múku, kakao, sódu a soľ. Odložte na bok.
2. V miske vymiešaj do hladka cukor, maslo a 1/4 pohára arašídového masla. Pridaj vajce a vanilkový extrakt. Pomaličky to vlej do prvého mixu - t.j. múky,kakaa,sódy a soli.
3. Priprav si plnku. 3/4 pohára arašídového masla zmiešaj s práškovým  cukrom do hladka --- tu prosím pozor. Neviem, či to bolo arašídovým maslom, bolo dosť tuhé, takže som pridávala maslo aby som mohla robiť guľky, ale predpokladám, ak kúpite arašidové maslo napr. v TESCU bude mať trochu redšiu konzistenciu, to moje bolo kupované manželom v BIO obchode.
4. Tak a teraz sa budeme trochu hrať. Z čokoládovej hmoty som si urobila guľôčky, potom stlačila a dnu vložila guľku z arašídovej hmoty a pekne ušuľkala guľočku, niektoré som ešte obalila v kryštálovom cukre, položila na plech vyloženým papierom na pečenie a stlačila dnom pohára, niektoré popraskali, ale to nevadí, takto to má byť. Piekla som na 190 °C cca 15 minút. V originál recepte je odporúčaná doba pečenia 7-9 minút.
Tak si to radšej sledujte.

Pekné predvianočné pečenie a nielen to!!!


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…