Preskočiť na hlavný obsah

Keksíky



Zdá sa, že tento rok nie som akosi vo forme :). S pečením začínam veľmi zľahka a o údržbe domácnosti nehovoriac. 
V sobotu podvečer, keď miesto snehových vločiek  padal dážď, som upiekla :

Čokoládovo arašídové keksíky
originál recept nájdete tu:http://penniesonaplatter.com/2010/12/01/chocolate-peanut-butter-surprise-cookies/

1 1/2 pohára hladkej múky
1/2 pohára kakaa
1/2  ČL sódy bikarbóny
1/4 ČL soli
1/2 pohára kryštálového cukru + na obalenie
1/2 pohára hnedého cukru
1/2 pohára masla
1 pohár arašídového masla
1 ČL vanilkového extraktu
1 vajce
3/4 pohára práškového cukru

POSTUP: 1. Zmiešajte múku, kakao, sódu a soľ. Odložte na bok.
2. V miske vymiešaj do hladka cukor, maslo a 1/4 pohára arašídového masla. Pridaj vajce a vanilkový extrakt. Pomaličky to vlej do prvého mixu - t.j. múky,kakaa,sódy a soli.
3. Priprav si plnku. 3/4 pohára arašídového masla zmiešaj s práškovým  cukrom do hladka --- tu prosím pozor. Neviem, či to bolo arašídovým maslom, bolo dosť tuhé, takže som pridávala maslo aby som mohla robiť guľky, ale predpokladám, ak kúpite arašidové maslo napr. v TESCU bude mať trochu redšiu konzistenciu, to moje bolo kupované manželom v BIO obchode.
4. Tak a teraz sa budeme trochu hrať. Z čokoládovej hmoty som si urobila guľôčky, potom stlačila a dnu vložila guľku z arašídovej hmoty a pekne ušuľkala guľočku, niektoré som ešte obalila v kryštálovom cukre, položila na plech vyloženým papierom na pečenie a stlačila dnom pohára, niektoré popraskali, ale to nevadí, takto to má byť. Piekla som na 190 °C cca 15 minút. V originál recepte je odporúčaná doba pečenia 7-9 minút.
Tak si to radšej sledujte.

Pekné predvianočné pečenie a nielen to!!!


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.