Preskočiť na hlavný obsah

Sobota

je ako stvorená na pizzu. Je viac času  a ak si odmyslím šúrovanie kúpeľne, vyvesenie x várok vypraného prádla ... :)))., ale to k sobote už akosi patrí.
     Takže, ak máte chuť tu je recept na pizzové cesto, ale ako môj manžel nezabudol povedať, výborná bola, ALE pečená na drevenom uhlí by bola lepšia :).

                                                                 PIZZA cesto 
                                                                    na 2 tenké kusy
                                                                    
                                                                 1 pohár teplej vody
                                                                 1 PL instatného droždia
                                                                 2 ČL cukru
                                                                 3 poháre múky - ja som použila T-650 hladkú
                                                                 1 ČL soli
   V malej miske zamiešame  1 pohár teplej vody + cukor + instatné droždie. Necháme droždie (cca 10 minút) trochu nabobtnať. Do veľkej misy dáme múku + štipku soli + droždie s vodou. Zamiešame varechou. Vypracujeme cesto (cca 5 minút), ktoré sa nelepí. Keďže každá múka je iná,podľa potreby prisypeme múku, alebo pridáme teplú vodu. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť, až sa objem zdvojnásobí, môže to trvať cca 45 minút až hodinu a pol. A potom už len cesto rozdelíme na 2 kúsky, vyvaľkáme na tenko a zdobíme čím máme radi. Ja som si uvarila paradajkovú  omáčku na cibuľke, pridala provensálske korenie, touto omáčkou som potrela vrch každej pizze, a potom čo bolo v chladničke a čo máme radi -na tenko nakrájanú cibuľu, eidam syr, šunku, feta syr, rucolu, petržlenovú vňať ... nakoniec nezabudnite pofŕkať pizzu olivovým olejom. Pečieme cca 10-15 minút na 220°C - pozor každá rúra je iná.
                                                                Viac takýchto sobôt prosím!
                      
                                                               

Komentáre

  1. tá pizza je perfektnááá, joj hneď by som si dala :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. mnaaaaaaaaaaaaaaam :) ze slintam tu ako bernardín

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vypadá to báječně!
    U mě na blogu je k vyzvednutí ocenění.
    Hezký den, Ilona

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dievčatá, ďakujem a pekný deň!!!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…