Preskočiť na hlavný obsah

A môže sa začať

JESEŇ, aspoň na tanieri. Tak, ako to bolo v sobotu na obed, makové šuľance so slivkami.
Recept z ešte horúceho Apetitu 10/2012 je tu:

Šuľance s makom
pre 4 osoby

900 g zemiakov - varný typ C
 150 g hrubej múky
100 g maku, nemletého
80 g detskej krupice
2 vajcia
maslo, cca 250 g slivkového lekváru, môžete pridať aj čerstvé slivky
rum, kyslá smotana

1. Deň predtým si uvarte zemiaky v šupke. Ja som nestíhala, tak som ich uvarila ráno a dala poriadne vychladnúť.
2. Potom ich očistite a najemno nastrúhajte. Pridajte múku, krupicu, vajcia, soľ, mak a vypracujte hladké cesto. Ide to rýchlo.
3.Z cesta vytvarujte väčšie šúľance, v čestine to volajú šišky a varte ich v jemne osolenej vode. Až vyplávajú, varte ich ešte 3 - 5 minút. Vylovené, presitkované šúľance prekládajte plátkami masla.
4. Medzitým prehrejte slivkový lekvár s čerstvými slivkami, ochutíme rumom, prípadne zriedime vodou. Podávajte k šuľancom, môžete pridať kyslú smotanu.



Komentáre

  1. Jééj Ivanka tak presne tieto šúľance zaujali aj mňa :) dúfam boli výborné:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. zbožňujeme šúlance, mňam :-)....ja robievam z tvarohového cesta, mám tu aj recept :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dievčatá, boli výborné, ale manžel mal pripomienku k použitému nemletému maku, takže nabudúce skúsim mak namlieť, aby boli delikátnejšie.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…