sobota, 22. septembra 2012

A môže sa začať

JESEŇ, aspoň na tanieri. Tak, ako to bolo v sobotu na obed, makové šuľance so slivkami.
Recept z ešte horúceho Apetitu 10/2012 je tu:

Šuľance s makom
pre 4 osoby

900 g zemiakov - varný typ C
 150 g hrubej múky
100 g maku, nemletého
80 g detskej krupice
2 vajcia
maslo, cca 250 g slivkového lekváru, môžete pridať aj čerstvé slivky
rum, kyslá smotana

1. Deň predtým si uvarte zemiaky v šupke. Ja som nestíhala, tak som ich uvarila ráno a dala poriadne vychladnúť.
2. Potom ich očistite a najemno nastrúhajte. Pridajte múku, krupicu, vajcia, soľ, mak a vypracujte hladké cesto. Ide to rýchlo.
3.Z cesta vytvarujte väčšie šúľance, v čestine to volajú šišky a varte ich v jemne osolenej vode. Až vyplávajú, varte ich ešte 3 - 5 minút. Vylovené, presitkované šúľance prekládajte plátkami masla.
4. Medzitým prehrejte slivkový lekvár s čerstvými slivkami, ochutíme rumom, prípadne zriedime vodou. Podávajte k šuľancom, môžete pridať kyslú smotanu.



3 komentáre:

  1. Jééj Ivanka tak presne tieto šúľance zaujali aj mňa :) dúfam boli výborné:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. zbožňujeme šúlance, mňam :-)....ja robievam z tvarohového cesta, mám tu aj recept :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dievčatá, boli výborné, ale manžel mal pripomienku k použitému nemletému maku, takže nabudúce skúsim mak namlieť, aby boli delikátnejšie.

    OdpovedaťOdstrániť