Preskočiť na hlavný obsah

Dúšok jesene


      pekné slovo  dúšok, však? A v spojení s jeseňou, ja ja jaáááj.
       Takže, ak máte radi škoricu, tekvicu, klinček a  muškátový oriešok, smelo do toho, za 15 minút si vychutnávate kávu s príchuťou samých dobrých, voňavých ingrediencií.

                      Tekvicová korenená poleva do kávy, 
                                                                                 ale aj na zmrzlinu ....

1    hrnček vody
3/4 hrnčeka kryštálového cukru - ja som použila hnedý
1 1/2 PL pyré z tekvice - myslite na to, keď budete spracovávať tekvicu na niečo iné, ja som použila hokaido a to som ju udusila na na troche vody, alebo keď budete tekvicu zapekať - stačí roztlačiť vidličkou na pyré
1- 2  ČL mletej škorice / alebo 3 tyčinky škorice/
1/2   ČL muškátového orieška
1/4   ČL klinčekov

Do malého hrnca dáme všetky suroviny a pomaličky varíme cca 15 minút za občasného miešania. Dávame pozor, aby nám to nevrelo. Keď máme hotovo, polevu dáme trochu vychladnúť a precedíme cez sitko. Nalejeme do flaštičky,v chladničke by nám to malo vydržať 1 mesiac.
Ďakujem za inšpiráciu a originál tu: http://sugarcrafter.net/2011/09/16/pumpkin-spice-latte/

Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

DO PLAVIEK! - v kinách od 1. novembra

Keď som písala, že skoro všetko ofrfľávam, pri  tuhej analýze prečo?!, som sa dozvedela, že je to viac-menej "normálna " reakcia ženy na jej hormonálne zmeny, ktoré nás  "postihujú" okolo päťdesiatky :). Presťahovaním do domu, jeho rekonštrukciou, prenášaním vecí, nekonečným rozhodovaním kde budú zástrčky, aké kachličky vyberieme, mrzutostí s robotníkmi ......  je to asi aj normálna reakcia na to, že mi chýba čas na obyčajné veci, ktoré v mojom živote tak potrebujem.
Jednou z nich je aj návšteva kina a na tento film sa teším.

Štefan ŠTEC: Idu sobi + Oj, Maryčko (official CLIP)

Zimomriavky. Pri posledných tónoch a objatí našej babky a dedka, teda mojich svokrovcov, som si už utierala slzy.
      Všetko spolu, spev, nádherná kojšovská príroda, dedkova chalupa, energia, úsmevy, objatia a nakoniec láska našich.
        Aj keď viem, že nič nie je zadarmo.

Slivkovo-tvarohový koláč

Keď sa začína piecť so slivkami, blíži sa škola aj jeseň. Aspoň ja to tak mám. Pominuli nám horúčavy, ale prázdniny ešte nie, v chladničke som mala  prebytok tvarohu a sliviek,  tak som upiekla jednoduchý koláč na plech, inšpirovaná receptami z internetu.


                                  Slivkovo-tvarohový koláč
                                                                                                  na väčší plech

Na cesto:
2 hrnčeky polohrúbej múky (t.j. jeden hrnček = 250 ml)
1 hrnček kryštálového cukru - ja som dala hnedý
1 hrnček mlieka
1/2 hrnčeka oleja
2 vajcia
1 prášok na pečenie

Plnka:
500 g tvarohu
2  vajcia
1 hrnček kryštálohého cukru
1 ks vanilkového cukru
1 ks vanilkového pudingu (zlatý klas)
slivky

1. Vajcia, cukor, mlieko a olej  spolu vymiešame mixérom. Postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vymiešame do hladka.
2. Pripravíme si plnku tak, že zmiešame tvaroh, cukor, vanilkový cukor, puding a vajcia.
3. Na vymastený a múkou vysypaný plech vylejeme polovicu prip…