Preskočiť na hlavný obsah

Na cestu

do batôžka. Aby nám nehladoval a rovno z kila múky, aby sa podelil aj so svojími spolužiakmi.

Recept mám od susedy Ivetky (ďakujem), ktorému predchádzal degustačný tanierik s práve upečenou vzorkou. Pre veľký úspech v rodine upečený aj u nás. Ak máte rešpekt pred kysnutým, tento vám myslím vyjde. Krásne sa s ním pracuje.


Kysnuté na cestu
................

1kg hladkej múky
1 ks droždia 42g
2 PL kryšt.cukru
6,5-7 dcl mlieka
1,5 dcl oleja
2 ČL soli

V troche zohriatého mlieka a 2 PL cukru rozdrobíme droždie. Necháme vykysnúť. Do misy vysypeme múku, pridáme soľ, vykysnutý kvások, olej a zbytok zohriatého mlieka. Vymiesime hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste min.na 1 hod. vykysnúť. 
Medzitým si pripravíme plnku podľa chuti a stavu zásob v chladničke. Ak sa rozhodnete plniť ako ja v tvare hniezd, odporúčam vám cesto rozdeliť na 4 diely. Dosku trochu môžeme naolejovať, aj valček a vyvaľkáme do požadovaného tvaru, plníme, zrolujeme a vykrajujeme. Dávame na jemne naolejovaný plech. Necháme ešte trochu na plechu podkysnúť a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme cca 30 minút na 180 °C.
PLNKA: cca 400 g tvrdého syra, kečup - pre deti, dospelí ocenia menej sladkú omáčku z paradajkového pretlaku s bylinkami, sušené paradajky, bylinky, jarnú cibuľku ....



                                                         
                                                                          Pekný víkend!

Komentáre

  1. Tak tohle bych si na výlet přibalila víc než ráda:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jani, je to taká istota, asi sa to nedá veľmi pokaziť.Pekný víkend!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ivka, už viem komu zavolám, keď pôjdem na služobku. Vyzerajú úžasne, hneď by som ochutnala.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a ...

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech       ...

Banánový chlebík

máme v našej rodine všetci radi, takže ho pečiem rada a často. Tento som piekla cez víkend.  Ja ho mám rada šťavnatejší, vlhkejší. A práve tento recept patrí medzi tie mne chuťovo vyhovujúce. Tak, keď sa Vám na kuchynskej linke "povaľujú" prezreté banány, smelo do toho!                                                                           Banánový chlieb                                                                      1 pohár  = 250 ml 1 a 3/4 pohára hladkej múky 3/4 pohára trstinového cukru 1 ČL sódy bikarbóny 1/2 ČL soli 1 ČL škorice 3 banány 2 vajcia 1/2 pohára oleja nahrubo nasekaná č...