piatok, 26. apríla 2013

Na cestu

do batôžka. Aby nám nehladoval a rovno z kila múky, aby sa podelil aj so svojími spolužiakmi.

Recept mám od susedy Ivetky (ďakujem), ktorému predchádzal degustačný tanierik s práve upečenou vzorkou. Pre veľký úspech v rodine upečený aj u nás. Ak máte rešpekt pred kysnutým, tento vám myslím vyjde. Krásne sa s ním pracuje.


Kysnuté na cestu
................

1kg hladkej múky
1 ks droždia 42g
2 PL kryšt.cukru
6,5-7 dcl mlieka
1,5 dcl oleja
2 ČL soli

V troche zohriatého mlieka a 2 PL cukru rozdrobíme droždie. Necháme vykysnúť. Do misy vysypeme múku, pridáme soľ, vykysnutý kvások, olej a zbytok zohriatého mlieka. Vymiesime hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste min.na 1 hod. vykysnúť. 
Medzitým si pripravíme plnku podľa chuti a stavu zásob v chladničke. Ak sa rozhodnete plniť ako ja v tvare hniezd, odporúčam vám cesto rozdeliť na 4 diely. Dosku trochu môžeme naolejovať, aj valček a vyvaľkáme do požadovaného tvaru, plníme, zrolujeme a vykrajujeme. Dávame na jemne naolejovaný plech. Necháme ešte trochu na plechu podkysnúť a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme cca 30 minút na 180 °C.
PLNKA: cca 400 g tvrdého syra, kečup - pre deti, dospelí ocenia menej sladkú omáčku z paradajkového pretlaku s bylinkami, sušené paradajky, bylinky, jarnú cibuľku ....



                                                         
                                                                          Pekný víkend!

4 komentáre:

  1. Tak tohle bych si na výlet přibalila víc než ráda:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jani, je to taká istota, asi sa to nedá veľmi pokaziť.Pekný víkend!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ivka, už viem komu zavolám, keď pôjdem na služobku. Vyzerajú úžasne, hneď by som ochutnala.

    OdpovedaťOdstrániť