do batôžka. Aby nám nehladoval a rovno z kila múky, aby sa podelil aj so svojími spolužiakmi.
Pekný víkend!
Recept mám od susedy Ivetky (ďakujem), ktorému predchádzal degustačný tanierik s práve upečenou vzorkou. Pre veľký úspech v rodine upečený aj u nás. Ak máte rešpekt pred kysnutým, tento vám myslím vyjde. Krásne sa s ním pracuje.
Kysnuté na cestu
................
1kg hladkej múky
1 ks droždia 42g
2 PL kryšt.cukru
6,5-7 dcl mlieka
1,5 dcl oleja
2 ČL soli
V troche zohriatého mlieka a 2 PL cukru rozdrobíme droždie. Necháme vykysnúť. Do misy vysypeme múku, pridáme soľ, vykysnutý kvások, olej a zbytok zohriatého mlieka. Vymiesime hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste min.na 1 hod. vykysnúť.
Medzitým si pripravíme plnku podľa chuti a stavu zásob v chladničke. Ak sa rozhodnete plniť ako ja v tvare hniezd, odporúčam vám cesto rozdeliť na 4 diely. Dosku trochu môžeme naolejovať, aj valček a vyvaľkáme do požadovaného tvaru, plníme, zrolujeme a vykrajujeme. Dávame na jemne naolejovaný plech. Necháme ešte trochu na plechu podkysnúť a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme cca 30 minút na 180 °C.
PLNKA: cca 400 g tvrdého syra, kečup - pre deti, dospelí ocenia menej sladkú omáčku z paradajkového pretlaku s bylinkami, sušené paradajky, bylinky, jarnú cibuľku ....
Pekný víkend!
Tak tohle bych si na výlet přibalila víc než ráda:)
OdpovedaťOdstrániťJani, je to taká istota, asi sa to nedá veľmi pokaziť.Pekný víkend!
OdpovedaťOdstrániťIvka, už viem komu zavolám, keď pôjdem na služobku. Vyzerajú úžasne, hneď by som ochutnala.
OdpovedaťOdstrániťOli, :), zavolaj!
OdpovedaťOdstrániť