Preskočiť na hlavný obsah

Makové mlieko

je teraz dosť populárne a ani sa nečudujem. Okrem iného je bohatým zdrojom vápnika a tak bolo na čase aby som sa pustila do jeho prípravy.
Pre babku lebo kosti už nie sú dvadsaťročné, pre dcéru lebo kravské nemôže a pre mňa, lebo menopauza  je tu čo nevidieť a pre vás ostatných pre vašu dušu, lebo ako isto viete mak má aj upokojujúce účinky.
                                         
Receptov na internete je viacero, ja som použila tento:

                                                         Makové mlieko
                                              (z tejto dávky nám vyjde 800 ml makového mlieka)

                                                           100 g mletého maku
                                                                1 l filtrovanej vody- ak nemáte filter, môžete vodu                                                                              prevariť a vychladnúť
                                                                1 PL medu - nemusí byť

Mletý mak zalejeme vodou a necháme pár hodín stáť. Najlepšie cez noc. Sem-tam premiešame. Potom túto makovú zmes rozmixujeme, ja som použila ponorný mixér. Precedíme cez sitko (čo najhustejšie), alebo cez plátno, gazu. Nakoniec môžeme pridať lyžicu medu, ale nemusíme. Skladujeme v chladničke. 



Viac info aj tu:
http://www.2012rok.sk/wp/alternativne-zdroje-energie/7899-najvyznamnejsi-zdroj-vapnika

Komentáre

  1. Mila Ivo,
    tenhle recept urcite vyzkousim! Delam si doma mleko mandlove, kokosove a take z ruznych orechu ale makove, to mne tedy nenapadlo! Snad po nem neusnu, rika se prece, ze nase babicky delaly vyvar z makovic aby deti dobre spali ;) Mej se moc hezky a diky, Monika.......

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ajka, ja som sa s tým stretla cca pred mesiacom a odvtedy na to "narážam" všade :).
    Monika, ja to mám opačne, nevyskúšala som mandľové, kokosové, ovsené... začala som makovým a naozaj som po ňom spala ako dudok :), ale cez deň v pohode. Je pravda, že som ho nevypila na litre, ale tak 1-2dcl do kávy. Aj tebe pekné dni prajem!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…