Preskočiť na hlavný obsah

repeat

 Aj tá zima sa dá lepšie prežiť ak vo váze mám čerstvé kvety.
 Jarné vetranie. Čerstvý a zdravý kojšovský vzduch. Cítite to jaro?
 Tieto schody som prvýkrát videla ako dievča v nejakom časopise, na doložkovej dovolenke s rodičmi v Juhoslávií v roku 1985. Viem, že ma veľmi zaujali, lebo ich vytvorila žena, emigrantka z Československa a v apríli 2013 som ich videla naživo v Prahe. Páči sa mi zažívať takéto veci.
 Moja vlastná úroda  kvetín z kojšovskej záhrady. V roku 2013 to tam veľmi nekvitlo. Bez chémie to ide ťažšie.
 Hand made vianočný pozdrav, ktorý sme robili na patchworkklube. Stačí zopár halúzok, stužiek a vlatniť napaľovaciu pištoľ. Ľudka stále niečo nové vymyslí. Je to naša šikovnica - šikovná, ta naša vedúca.
 No, nabudúce sa strafím lepšie a nazbieram aj zopár jedličkových .....
 Január 2013, áno takto vyzerajú zasnežené stromy, ale predpokladám, že si ho ešte užijeme.(teda ten sneh)
 A takto zasnežený Kojšov. Vie byť poriadne studený.
 Rok 2013 nebol môj naúspešnejší v patchworkovej tvorbe. O to viac som šila s láskou  a (značne) minimalisticky.
 Prvá návšteva trhu po zime. Na to sa stále po zime teším a tiež na cappucino s tým spojené.
 Baza na čaj. Vonia nádherne. Rovnako ako materina dúška, žihľava, šípky ....
 Jakubova torta k 16. tinám. Mala byť tvarohová, malinová, čokoládová ... tak znelo zadanie.
 Jeseň. Moje najobľúbenejšie obdobie, spojené s prechádzkami, hubami, tekvicami, sviečkami.....
 Náš nedelňajší  raňajší rituál, praženica s droždím. Mňam. A veľa cibule prosím!
 Snáď od detstva som nevidela takéhoto  veľkého slimáka a nebojácneho.
Kojšovské ovečky, kozy a bačovia. Každosobotný kolorit na chalupe.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…