Preskočiť na hlavný obsah

repeat

 Aj tá zima sa dá lepšie prežiť ak vo váze mám čerstvé kvety.
 Jarné vetranie. Čerstvý a zdravý kojšovský vzduch. Cítite to jaro?
 Tieto schody som prvýkrát videla ako dievča v nejakom časopise, na doložkovej dovolenke s rodičmi v Juhoslávií v roku 1985. Viem, že ma veľmi zaujali, lebo ich vytvorila žena, emigrantka z Československa a v apríli 2013 som ich videla naživo v Prahe. Páči sa mi zažívať takéto veci.
 Moja vlastná úroda  kvetín z kojšovskej záhrady. V roku 2013 to tam veľmi nekvitlo. Bez chémie to ide ťažšie.
 Hand made vianočný pozdrav, ktorý sme robili na patchworkklube. Stačí zopár halúzok, stužiek a vlatniť napaľovaciu pištoľ. Ľudka stále niečo nové vymyslí. Je to naša šikovnica - šikovná, ta naša vedúca.
 No, nabudúce sa strafím lepšie a nazbieram aj zopár jedličkových .....
 Január 2013, áno takto vyzerajú zasnežené stromy, ale predpokladám, že si ho ešte užijeme.(teda ten sneh)
 A takto zasnežený Kojšov. Vie byť poriadne studený.
 Rok 2013 nebol môj naúspešnejší v patchworkovej tvorbe. O to viac som šila s láskou  a (značne) minimalisticky.
 Prvá návšteva trhu po zime. Na to sa stále po zime teším a tiež na cappucino s tým spojené.
 Baza na čaj. Vonia nádherne. Rovnako ako materina dúška, žihľava, šípky ....
 Jakubova torta k 16. tinám. Mala byť tvarohová, malinová, čokoládová ... tak znelo zadanie.
 Jeseň. Moje najobľúbenejšie obdobie, spojené s prechádzkami, hubami, tekvicami, sviečkami.....
 Náš nedelňajší  raňajší rituál, praženica s droždím. Mňam. A veľa cibule prosím!
 Snáď od detstva som nevidela takéhoto  veľkého slimáka a nebojácneho.
Kojšovské ovečky, kozy a bačovia. Každosobotný kolorit na chalupe.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…