Preskočiť na hlavný obsah

Tak

 toto vyskúšajte, ak máte radi sladké raňajky. Na víkendové hodovanie ako stvorené. Príprava s pečením trvá cca 15 minút. Najdlhšie trvá rozpálenie rúry na požadovanú teplotu.  Čo k tomu potrebujeme:

                                         HOLANDSKÁ PALACINKA
                           v origináli Dutch babies pancake z w.allrecipes


2 vajcia, izbovej teploty
1/2 pohára mlieka, izbovej teploty
1/2 pohára hladkej múky
štipka soli, štipka muškátového orieška
2 PL masla
cukor na posýpanie + ovocie podľa chuti (nemusí byť)

1. Zapneme rúru na 245 °C a hneď do nej dáme panvicu, vhodnú na používanie do rúry,ak takú nemáte ako ja, smelo použite pekáčik menšieho rozmeru.
2. Medzitým, môžete aj ručne, vymiešať vajcia + mlieko + soľ + muškátový oriešok a po lyžiciach pridávame múku.
3. Keď je rúra už na požadovanej teplote, stiahneme ju na 220°C, vytiahneme panvicu-pekáčik, zapneme sporák a roztopíme v nej 2 PL masla. Ide to rýchlo, lebo je to poriadne horúce. Pomôžeme si lyžicou. Keď je maslo rozpustené, vylejeme do panvice pripravené cesto. Dáme do rúry a pečieme 12 minút. Cesto nám krásne nabehne.
4. Po upečení, prenesieme palacinku na tanier, posypeme práškovým cukrom a podávame s čím len nám napadne. Ja som si dala jahody rozpustené s trochou hnedého cukru a pár kvapkami citróna, môj makoholik nemohol vynechať mak. 


                čerstvo vybratá z rúry, no asi tak minútu, lebo keď ju vyberiete,ešte je tak pekne nafúknutá
                                                           poslovenčená palacinka s makom, ako sa patrí

video nájdete tu: http://allrecipes.com/recipe/dutch-babies-ii/

Komentáre

  1. Mňam. Ivka, tak také raňajky by som si dala. Svet by bol hneď veselší. Na budúci víkend vyskúšam, aj keď mne osobne viac chutí, ak mi to niekto pripraví. Skúsim zlomiť Natáliu. Ďakujem za tip.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hmm.... to vypadá móc dobře:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vypadá to opravdu úžasně, to budu muset také vyzkoušet. Děkuji za tip.
    Přejí krásný večer Anny

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Olinka, od piatka do nedele som ich pripravila 5x, naposledy pre skoro nočnú nedeľnú prepadovú návštevu :), 4. exemplár pripravoval Jakub pod mojim dozorom, tak sa možno niekedy dočkám prekvapenia :))).
    Ajka, však aj mne sa páčila, tak som ju konečne aj pripravila.
    Anna, ďakujem a nemáš zač, tie blogerské tam-tamy sa mi páčia :))).

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…