pondelok, 29. júna 2015

Na večeru

Keď obľubujete BAKLAŽÁN v akejkoľvek forme, tak ako ja, tak vám bude chutiť. Baklažánová nátierka, expresne pripravená, nenáročná na suroviny. Na letný podvečer, na hrianke, so šalátom a
pohárom bieleho, dobre vychladeného ......


                                                           Baklažánová nátierka
                                                              pre 2 osoby


                                                               1 stredne veľký baklažán

                                                               strúčik cesnaku
                                                               olivový olej, čierne korenie, soľ
                                                               citrónová šťava


Zapneme si rúru na 200 °C. Umytý baklažán rokrojíme na polovicu a položíme ho rozkrojenou časťou na plech vyložený papierom. Baklažán poprepichujeme vidličkou a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme cca 30-40 minút, alebo dovtedy, kým nie je po zapichnutí vidličkou, úplne mäkký.
Po miernom vychladnutí, ja obľubujem ešte teplú nátierku, vydlabeme lyžicou všetku dužinu a ponorným mixérom ju vymixujeme do hladka. Pri mixovaní pridávame podľa chuti cesnak, olivový olej, pár kvapiek citónovej šťavy,výborná je aj  petržlenová vňať, soľ a čierne korenie. 

4 komentáre:

  1. Báječný recept, takové rychlovky mám ráda a lilky taky ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ilonka díky, v lete sa asi nikomu nechce stáť pri sporáku, takže raz za čas sa hodí aj studená večera.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja síce ešte neviem, či mám rada baklažán, ale rada v kuchyni skúšam nové veci, takže toto bude jedinečná príležitosť zistiť, aký teda môj vzťah k baklažánu je :-).

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Lucia, k niektorým surovinám sa treba prejesť :), myslím, že aj s baklažánom je to takto, aspoň v mojom prípade. Keď som ho pred cca 20.rokmi objavila, nebola som z neho nejaká nadšená. Keďže mám v rodine veľa vegetariánov, skúšala som ho na rôzne spôsoby.Teraz ho milujem, myslím, že ešte viac ako moji vegetariáni :).

    OdpovedaťOdstrániť