Preskočiť na hlavný obsah

Čas na

      na čučoriedkový koláč. 
      Čučoriedok sú plné lesy a  aj trhy. Naša  mraznička je naplnená novou zásobou mrazených čučoriedok na zimu a tak ešte bolo potrebné potešiť chlapov v mojej rodine a upiecť im tento čučoriedkový koláč s makom. Inšpirovala som sa  u Táničky, ako som už viackrát spomínala, je pre mňa guru slovenskej kuchyne a keď si chcem zaspomínať na kuchyňu môjho detstva, stačí kliknúť na jej recepty.


                                                            Čučoriedkovo makový béleš

Na cesto potrebujeme:
250 g polohrúbej múky
 20 g droždia (polovica kocky)
125 ml mlieka
  40 g masla
  30 g cukru
    1 vajce, citrónová kôra

Na plnku potrebujeme:
300 g maku, namletého
500 ml mlieka - tu som recept pozmenila, Táňa použila 250 ml mlieka a 250 smotany
    1  Zlatý klas, puding
150 g cukru
  50 g masla, citrónová kôra, čučoriedky, alebo iné sezónne ovocie

1. Najprv si urobíme cesto. Mlieko si zohrejeme, odlejeme cca tretinu,  pridáme doň droždie a časť cukru. Do zbytku mlieka pridáme maslo, aby sa nám roztopilo a tiež cukor, ktorý nám zvýšil, citrónovú kôru a vajce. Počkáme až sa nám urobí pekný kvások. Všetko to spolu zmiešame a vypracujeme cesto. Necháme aspoň 1/2 hodiny kysnúť. 
2. Plnku si urobíme následovne. Namletý mak spolu s mliekom povaríme najmenej 5 minút. V troške vody si zmiešame Zlatý klas a pridáme ho k maku. Postupne pridáme cukor, maslo a citrónovú kôru.
Plnku necháme vychladnúť.
3. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a preložíme ho na veľký, vymastený plech. Na vrch dáme vychladnutú plnku a nakoniec dáme umyté ovocie. V mojom prípade to boli čučoriedky. Dlaňou, som ich zľahka jemne pozatláčala. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C približne 30 - 40 minút.




Komentáre

  1. mám rada ovocné koláče a čučoriedky sú u nás tiež obľúbené, koláč máš krásne vydarený :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ywett, za všetko môže Tánička. Jej recepty sú 100% tné. Ďakujem!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Slivkovo-tvarohový koláč

Keď sa začína piecť so slivkami, blíži sa škola aj jeseň. Aspoň ja to tak mám. Pominuli nám horúčavy, ale prázdniny ešte nie, v chladničke som mala  prebytok tvarohu a sliviek,  tak som upiekla jednoduchý koláč na plech, inšpirovaná receptami z internetu.


                                  Slivkovo-tvarohový koláč
                                                                                                  na väčší plech

Na cesto:
2 hrnčeky polohrúbej múky (t.j. jeden hrnček = 250 ml)
1 hrnček kryštálového cukru - ja som dala hnedý
1 hrnček mlieka
1/2 hrnčeka oleja
2 vajcia
1 prášok na pečenie

Plnka:
500 g tvarohu
2  vajcia
1 hrnček kryštálohého cukru
1 ks vanilkového cukru
1 ks vanilkového pudingu (zlatý klas)
slivky

1. Vajcia, cukor, mlieko a olej  spolu vymiešame mixérom. Postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vymiešame do hladka.
2. Pripravíme si plnku tak, že zmiešame tvaroh, cukor, vanilkový cukor, puding a vajcia.
3. Na vymastený a múkou vysypaný plech vylejeme polovicu prip…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.