Preskočiť na hlavný obsah

Čas na

      na čučoriedkový koláč. 
      Čučoriedok sú plné lesy a  aj trhy. Naša  mraznička je naplnená novou zásobou mrazených čučoriedok na zimu a tak ešte bolo potrebné potešiť chlapov v mojej rodine a upiecť im tento čučoriedkový koláč s makom. Inšpirovala som sa  u Táničky, ako som už viackrát spomínala, je pre mňa guru slovenskej kuchyne a keď si chcem zaspomínať na kuchyňu môjho detstva, stačí kliknúť na jej recepty.


                                                            Čučoriedkovo makový béleš

Na cesto potrebujeme:
250 g polohrúbej múky
 20 g droždia (polovica kocky)
125 ml mlieka
  40 g masla
  30 g cukru
    1 vajce, citrónová kôra

Na plnku potrebujeme:
300 g maku, namletého
500 ml mlieka - tu som recept pozmenila, Táňa použila 250 ml mlieka a 250 smotany
    1  Zlatý klas, puding
150 g cukru
  50 g masla, citrónová kôra, čučoriedky, alebo iné sezónne ovocie

1. Najprv si urobíme cesto. Mlieko si zohrejeme, odlejeme cca tretinu,  pridáme doň droždie a časť cukru. Do zbytku mlieka pridáme maslo, aby sa nám roztopilo a tiež cukor, ktorý nám zvýšil, citrónovú kôru a vajce. Počkáme až sa nám urobí pekný kvások. Všetko to spolu zmiešame a vypracujeme cesto. Necháme aspoň 1/2 hodiny kysnúť. 
2. Plnku si urobíme následovne. Namletý mak spolu s mliekom povaríme najmenej 5 minút. V troške vody si zmiešame Zlatý klas a pridáme ho k maku. Postupne pridáme cukor, maslo a citrónovú kôru.
Plnku necháme vychladnúť.
3. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a preložíme ho na veľký, vymastený plech. Na vrch dáme vychladnutú plnku a nakoniec dáme umyté ovocie. V mojom prípade to boli čučoriedky. Dlaňou, som ich zľahka jemne pozatláčala. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C približne 30 - 40 minút.




Komentáre

  1. mám rada ovocné koláče a čučoriedky sú u nás tiež obľúbené, koláč máš krásne vydarený :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ywett, za všetko môže Tánička. Jej recepty sú 100% tné. Ďakujem!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…