Čučoriedok sú plné lesy a aj trhy. Naša mraznička je naplnená novou zásobou mrazených čučoriedok na zimu a tak ešte bolo potrebné potešiť chlapov v mojej rodine a upiecť im tento čučoriedkový koláč s makom. Inšpirovala som sa u Táničky, ako som už viackrát spomínala, je pre mňa guru slovenskej kuchyne a keď si chcem zaspomínať na kuchyňu môjho detstva, stačí kliknúť na jej recepty.
Čučoriedkovo makový béleš
Na cesto potrebujeme:
250 g polohrúbej múky
20 g droždia (polovica kocky)
125 ml mlieka
40 g masla
30 g cukru
1 vajce, citrónová kôra
Na plnku potrebujeme:
300 g maku, namletého
500 ml mlieka - tu som recept pozmenila, Táňa použila 250 ml mlieka a 250 smotany
1 Zlatý klas, puding
150 g cukru
50 g masla, citrónová kôra, čučoriedky, alebo iné sezónne ovocie
1. Najprv si urobíme cesto. Mlieko si zohrejeme, odlejeme cca tretinu, pridáme doň droždie a časť cukru. Do zbytku mlieka pridáme maslo, aby sa nám roztopilo a tiež cukor, ktorý nám zvýšil, citrónovú kôru a vajce. Počkáme až sa nám urobí pekný kvások. Všetko to spolu zmiešame a vypracujeme cesto. Necháme aspoň 1/2 hodiny kysnúť.
2. Plnku si urobíme následovne. Namletý mak spolu s mliekom povaríme najmenej 5 minút. V troške vody si zmiešame Zlatý klas a pridáme ho k maku. Postupne pridáme cukor, maslo a citrónovú kôru.
Plnku necháme vychladnúť.
3. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a preložíme ho na veľký, vymastený plech. Na vrch dáme vychladnutú plnku a nakoniec dáme umyté ovocie. V mojom prípade to boli čučoriedky. Dlaňou, som ich zľahka jemne pozatláčala. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C približne 30 - 40 minút.
mám rada ovocné koláče a čučoriedky sú u nás tiež obľúbené, koláč máš krásne vydarený :)
OdpovedaťOdstrániťYwett, za všetko môže Tánička. Jej recepty sú 100% tné. Ďakujem!
OdpovedaťOdstrániť