streda, 8. februára 2017

Iné medovníčky


V časopise Apetit  12/2016 sú tieto koláčiky uvádzané pod názvom Medovníčky, ale mne skôr pripomínajú Marlenku. Sú trochu pracnejšie ,ale recept je neskutočne dobre napísaný a vyskúšaný. Všetko klaplo úplne perfektne, cez základné cesto, plnky, takže sa to robilo skoro samé.


 Iné medovníčky
na 75 kúskov


Na cesto:
120 g masla
100 g medu
140 g práškového cukru-ja som dala 120 g
2 vajcia
2 ČL jedlej sódy
500 g hladkej múky

Na krém:
397 g sladeného kondenzovaného mlieka, alebo kúpte karamelové kondenzované mlieko
250 g masla

Na dokončenie:
400 g slivkového lekváru, rozmiešaného
200 g mletých vlašských orechov

POSTUP:
1. Z masla, medu, cukru, vajec, sódy a múky vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme  cez noc odpočinúť v chladničke.
2. Na druhý deň ho vyberieme z chladničky a vyvaľkáme  na hrúbku cca 3 mm. Vykrajujeme krúžky o priemere 3-4 cm. Pečieme ich na 150 °C , cca 5 minút do zlatista. Piekla som ich na papieri na pečenie. Necháme ich vychladnúť. 25 koliesok rozdrobíme a odložíme bokom. Ostatné rozdelíme na tretiny.
3. Podľa receptu kondenzované mlieko uvaríme vo vodnej lázni zhruba 2,5 hodiny. Necháme vychladnúť. Ja som ušetrila čas a rovno kúpila karamelové kondenzované mlieko, ktoré potom zmiešame s maslom a vyšľaháme do hladkého krému.
4. Namleté orechy zmiešame s rozdrobenými kolieskami.
5. Kolieska zlepujeme vždy po troch. Prvé namažeme lekvárom, priklopíme druhým kolieskom a ten pomažeme maslovým krémom, priklopíme tretím kolieskom. Takto zlepené kolieska dáme aspoň na hodinu stuhnúť do chladničky. Potom ich po obvode i vrchu pomažeme s maslovým krémov a obalíme ich v orechovo-kolieskovej zmesi. Necháme ich aspoň 5 dní rozležať. Myslím, že stačia aj dva dni. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára