Preskočiť na hlavný obsah

EX LIBRIS




Poznáte to? Kedysi dávno boli knihy veľmi vzácne a tak aby nedošlo k ich "strate" pri výmenách, ľudia si ich označovali ex librisom - knižnou značkou, t.j. menom a nejakým symbolom, ktorý charakterizoval majiteľa. Napr. ak majiteľ knihy bol lekár, tak na ex librise bol okrem mena z najväčšou pravdepodobnosťou znázornený had, alebo čaša, ak rád jazdil na koni, tak na jeho ex librise určite nechýbal kôň. Ženy si väčšinou vyberali obľúbenú kvetinu, zátišie. No, časy sa veľmi nezmenili, knihy sú opäť vzácne a ak si chcete vytvoriť svoj vlastný spolu so svojimi deťmi máte možnosť vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach na Hviezdoslavovej 3 neďaleko sochy Maratónca mieru do 1.8.2010.A to každú stredu od 13-15 hod. Keďže môj manžel - spoluorganizátor výstavy holduje ex librisovému šialenstvu, každý člen rodiny vlastní ten svoj. Ja ho mám pojatý v trochu "povalačskej" polohe. Sedím s vyloženými nohami pri brehu mora,šál mi povieva vo vetríku, môj manžel kuchtí /sci-fi/niečo pre našu rodinku v idilickom domčeku a naše dve nehašterivé detičky /sci-fi/ sa venujú hrátkam na koni. Tento nádherný ex libris vytvoril pre mňa fantastický výtvarník a náš kamarát Tomáš a kedže tento exlibris vznikol na konci mojej 8 ročnej materskej dovolenky - pochopil čím mi ulahodí:) .

Komentáre

  1. Ccc, vy ste mi ale zaujímavá rodinka, ja sa na výstavu nedostanem - alebo stíham? Do 1.8. snáď bude sadra v pekle, veľmi by som chcela vidieť celú zbierku pekne pokope, vrrrrr :(
    ...inak žinčica výborná :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ľudka, chceš aj osobného prevádzača výstavou?

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a ...

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech       ...

Banánový chlebík

máme v našej rodine všetci radi, takže ho pečiem rada a často. Tento som piekla cez víkend.  Ja ho mám rada šťavnatejší, vlhkejší. A práve tento recept patrí medzi tie mne chuťovo vyhovujúce. Tak, keď sa Vám na kuchynskej linke "povaľujú" prezreté banány, smelo do toho!                                                                           Banánový chlieb                                                                      1 pohár  = 250 ml 1 a 3/4 pohára hladkej múky 3/4 pohára trstinového cukru 1 ČL sódy bikarbóny 1/2 ČL soli 1 ČL škorice 3 banány 2 vajcia 1/2 pohára oleja nahrubo nasekaná č...