Preskočiť na hlavný obsah

Čas na romantiku




 Ja neviem, či za to môže blížiaci sa Valentín, ale v sobotu večer /cestou z práce/ som pocítila nutkavú potrebu vlastniť túto klasiku od Jane Austenovej.  Okolo človeka je plno zázrakov. Zvlášť záhadná mi však pripadá naša schopnosť pamätať si či zabúdať, aj to napísala Austenová.Tak som si ju čítala do 2 hod. rána.

A potom ešte na želanie mojich mužov niečo malé a "ovocné, konečne mami!" 

Mascarpónovú ovocnú misu 
inšpiráciou mi bola asi Nigella a stav chladničky :)
  
1 mascarpone
1 šľahačkovú smotanu
1 kyslú smotanu
ovocie podľa chuti - najlepšie čerstvé a jahody, ale v tomto ročnom období to istí 1 konzerva jahôd, 1 konzerva broskýň,  1 konzerva mandaríniek-tie som zabudla dať
práškový cukor- podľa chuti
1/2 vianočky, alebo dlhé piškóty

Postup: Vymixujeme si 1 šľahačkovú smotanu s práškovým cukrom do tuha, pridáme mascarpone a kyslú smotanu. Dosladíme podľa chuti a dobre spolu premiešame. Pripravíme si presklenú misu a začíname vrstviť. Na dno dáme časť ovocia, potom na plátky narezanú vianočku, tak aby sme prekryli všetko ovocie a vianočku /piškóty/ pofrkáme šťavou z ovocia. Na to nalejeme časť smotanovej hmoty. A potom opäť poukladáme ovocie, vianočku-pofrkáme a dáme smotanovú zmes pokiaľ všetko neminieme. Nakoniec ju dáme stuhnúť najlepšie do chladničky na celú noc. 
  


Komentáre

  1. Ahoj Ivi, ja si knizku akurat citam v anglictine, nema sice taky krasny obal, ale je super :-) A to sladke k tomu by som si veru dala, mnam :-)) Tak krasny valentinsky den!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. aaach, aka romanticka idylka :-)
    milujem chvile s knihou a dobrym jedlom!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Iva, to vyzerá úžasne. Musím to vyskúšať.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak presne túto knižku už nejaký ten rok mám aj ja v knižnici + aj Rozum a cit. Majú nielen krásny obal, ale pre ženskú dušu aj krásny obsah.
    Zákusok musel byť chutný. Ja som tiež tento víkend robila tiramisu, takže na mascarcpone sme si aj my pochutnali.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ha, teraz som ju dostala ako darček, ale - smutne čaká v kúte, kým príde jej čas... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ivoni,obdivujem čítanie v ang.jazyku - úprimne,ja sa "trápim" s minulým časom, nepravidelnými slovesami a ....:)
    Knihy milujem natoľko,že mi v tom nebráni neznalosť cudzieho jazyka.Keď som bola v Kodani najradšej som vymetala knihkupectvá.Pristihla som sa pri tom,že ak by sa ma nebodaj opýtal predavač čo si prajem, v ponuke kníh s dánskym jazykom by to bol asi problém. Ale neodolala som aspoň Kuchárskej knihe v dánčine, aj som si recept on-line preložila, konzultovala s ochotným slovenským blogerom, ktorý tam žije a úspešne upiekla.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Prave teraz mam chut na nieco taketo, MNAM! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Miška, do Indie je to tak ďaleko :),škoda, ale je to bleskovka na prípravu, bez chladenia :).Pekný deň!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Teším sa na obsah. Ušetrím čas aj peniaze.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…