Preskočiť na hlavný obsah

Chrípka útočí



       Chrípka zaútočila plnou silou a momentálne naša 3-členná rodina sa  práve ako tak pozviechava nadopovaná čajíkmi, paralenmi , theraflami a ....
      A čo sa ani rokmi nemení - že aj dnešné 13 ročné deti potrebujú ku svojmu doliečeniu dávku rozprávok, síce sú o "niečo" hlučnejšie a akčnejšie... ako taký Krtko, ktorý zdárne odkojil celé generácie československých detí. A ako som sa dnes z tlače dozvedela, ich tvorca Zdeněk Miler sa práve dožíva 90.tky, ktorý v deň svojich narodením vyhlásil: "Walt Disney použil do svojich kreslených filmových príbehov takmer všetky zvieratká, len jedno nie. To som si vybral ja." A urobil dobre.

Komentáre

  1. Iva, z chrípkou som na tom podobne. No z našej momentálne 2 člennej rodiny sme na tom 50 na 50. Ja som fit, len Natálka to ťahá už 2 týždeň. Ona však fičí sa internete a skype. Rozprávku o Krtkovi som milovala. Niektorý deň v rádií dali znelku z rozprávky Kubko a Maťko. To nachvíľu stíchli aj moji kolegovia a začali sme spomínať na staré večerníčky, ako napr. macko Uško, ktorý skvele nadaboval Mišo Dočolomanský. Ten by som si pozrela aj dnes. A dokonca na ČT 1 opakujú seriál Tajomstvo prúteného košíka. Neviem či si ho niekto ešte pamätá, ale pre mňa to bolo seriál number 1. Prajem skoré uzdravenie pri našich skvelých filmov a rozprávkach.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Oľga, pamätám, dobre pamätám, však telku sme nepozerali dennodenne ako naše detičky a rozprávky boli väčšinou aj rozprávkami.Trochu ma "desí" na čo budú spominať naše deti. Aj Vám úspešné doliečenie!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ivka, na pokémonov predsa! :)
    A už buďte zdravé!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…