Preskočiť na hlavný obsah

Chrípka útočí



       Chrípka zaútočila plnou silou a momentálne naša 3-členná rodina sa  práve ako tak pozviechava nadopovaná čajíkmi, paralenmi , theraflami a ....
      A čo sa ani rokmi nemení - že aj dnešné 13 ročné deti potrebujú ku svojmu doliečeniu dávku rozprávok, síce sú o "niečo" hlučnejšie a akčnejšie... ako taký Krtko, ktorý zdárne odkojil celé generácie československých detí. A ako som sa dnes z tlače dozvedela, ich tvorca Zdeněk Miler sa práve dožíva 90.tky, ktorý v deň svojich narodením vyhlásil: "Walt Disney použil do svojich kreslených filmových príbehov takmer všetky zvieratká, len jedno nie. To som si vybral ja." A urobil dobre.

Komentáre

  1. Iva, z chrípkou som na tom podobne. No z našej momentálne 2 člennej rodiny sme na tom 50 na 50. Ja som fit, len Natálka to ťahá už 2 týždeň. Ona však fičí sa internete a skype. Rozprávku o Krtkovi som milovala. Niektorý deň v rádií dali znelku z rozprávky Kubko a Maťko. To nachvíľu stíchli aj moji kolegovia a začali sme spomínať na staré večerníčky, ako napr. macko Uško, ktorý skvele nadaboval Mišo Dočolomanský. Ten by som si pozrela aj dnes. A dokonca na ČT 1 opakujú seriál Tajomstvo prúteného košíka. Neviem či si ho niekto ešte pamätá, ale pre mňa to bolo seriál number 1. Prajem skoré uzdravenie pri našich skvelých filmov a rozprávkach.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Oľga, pamätám, dobre pamätám, však telku sme nepozerali dennodenne ako naše detičky a rozprávky boli väčšinou aj rozprávkami.Trochu ma "desí" na čo budú spominať naše deti. Aj Vám úspešné doliečenie!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ivka, na pokémonov predsa! :)
    A už buďte zdravé!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…