Preskočiť na hlavný obsah

Pánska jazda


alebo aj muži majú svoje dni :). Keď potrebujú, čo to prebrať o politike, práci, športe, umení, ženách ..... Na konci týždňa s dobrým vínom a jedlom. Nemala som brata a tak mužský svet je pre mňa stále akýsi  Marsovitý :))).
   Aby trošku "zasmrdeli" ako predjedlo som im pripravila pomazánky: Syrečkovú a Camebertovú ,recept  dopíšem.
   Hlavný chod : Mäsko pre návštevu- krkovička plnená udeným,syrom a šampiňónmi.
   Pre môjho manžela, vegetariána: Zapečená feta- 5 minútová záležitosť,až som ho zabudla odfotiť.
   Šalát: Hrušky s rucolou, zálievka na šalát sa dáva tesne pred podávaním,takže na foto sa tiež pozabudlo.

   Koláč:  Tvarohovo makový koláč, štruktúru tohto koláča by mala pripomínať babičkinu prikrývku tzv. duchnu, po kojšovsky ložník. Mne to až tak nevyšlo, ako je to v časopise,ale chuťovo je koláčik výborný.

ložník po babke z Kojšova, vie poriadne zahriať

Postup na Tvarohovo makový koláč:
Chef Gurmán 2/2010

Na cesto: 100 g masla izbovej teploty
           100 g práškového cukru
          225 g polohrúbej múky
          1 vajce , štipka soli

Náplň: 3 vaničky jemného tvarohu, tj. 3x250g
1 kyslá smotana
150 ml mlieka
2 vanilkové cukre
60 g práškového cukru
3 PL kukuričného škrobu
2 vajcia, 200 g namletého maku

Postup: 1. Z masla, cukru, vajec a soli vyšľahajte hustú penu. Postupne pridávajte múku a vytvorte polotuhé cesto. Formu vymažte tukom, posypte hrubou múkou. Ja som si cesto dala na hodinku schladiť, tak sa mi s cestom lepšie pracovalo. Potom som si ho vyvaľkala na požadovanú veľkosť a boky ponadpájala a spájala - dotláčala s prstami. Cesto bolo dosť krehké, ale po upečení bolo výborné.
2. Do mixéra dajte tvaroh, pridajte smotanu, dve tretiny mlieka, cukor, škrob a vajcia. Vyšľahajte do hladka. Krém rozdeľte na 2 časti - jedna by mala byť o niečo menšia a do tej vmiešajte mak a zbytok mlieka.
3. Rúru si prehrejte na 180 °C. Do formy s cestom skládajte stridavo obidve náplne: uprostred nalejte 2 PL čisto tvarohovej plnky, na to 2 PL makovej. Postupne striedajte. Malo by to vytvárať jemné "zebrovanie".
4. Koláč pečte cca 50 minút. Hotový by mal byť pevný, ale pružný. Nechajte vychladnúť aspoň 3 hodiny.

Komentáre

  1. Ivanka koláčik vyzera ozaj ako babičkina deka a verím, že určite chutil tak úžasne, ako aj vyzerá. Peknú nedeľu.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Aj mne sa velmi podoba na babickinu deku. A vyzera uuuuuuzasne. Nepochybne velmi chutna zalezitost.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dievčatá,díky,aj vám ešte peknú nedeľu!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…