Preskočiť na hlavný obsah

Pánska jazda


alebo aj muži majú svoje dni :). Keď potrebujú, čo to prebrať o politike, práci, športe, umení, ženách ..... Na konci týždňa s dobrým vínom a jedlom. Nemala som brata a tak mužský svet je pre mňa stále akýsi  Marsovitý :))).
   Aby trošku "zasmrdeli" ako predjedlo som im pripravila pomazánky: Syrečkovú a Camebertovú ,recept  dopíšem.
   Hlavný chod : Mäsko pre návštevu- krkovička plnená udeným,syrom a šampiňónmi.
   Pre môjho manžela, vegetariána: Zapečená feta- 5 minútová záležitosť,až som ho zabudla odfotiť.
   Šalát: Hrušky s rucolou, zálievka na šalát sa dáva tesne pred podávaním,takže na foto sa tiež pozabudlo.

   Koláč:  Tvarohovo makový koláč, štruktúru tohto koláča by mala pripomínať babičkinu prikrývku tzv. duchnu, po kojšovsky ložník. Mne to až tak nevyšlo, ako je to v časopise,ale chuťovo je koláčik výborný.

ložník po babke z Kojšova, vie poriadne zahriať

Postup na Tvarohovo makový koláč:
Chef Gurmán 2/2010

Na cesto: 100 g masla izbovej teploty
           100 g práškového cukru
          225 g polohrúbej múky
          1 vajce , štipka soli

Náplň: 3 vaničky jemného tvarohu, tj. 3x250g
1 kyslá smotana
150 ml mlieka
2 vanilkové cukre
60 g práškového cukru
3 PL kukuričného škrobu
2 vajcia, 200 g namletého maku

Postup: 1. Z masla, cukru, vajec a soli vyšľahajte hustú penu. Postupne pridávajte múku a vytvorte polotuhé cesto. Formu vymažte tukom, posypte hrubou múkou. Ja som si cesto dala na hodinku schladiť, tak sa mi s cestom lepšie pracovalo. Potom som si ho vyvaľkala na požadovanú veľkosť a boky ponadpájala a spájala - dotláčala s prstami. Cesto bolo dosť krehké, ale po upečení bolo výborné.
2. Do mixéra dajte tvaroh, pridajte smotanu, dve tretiny mlieka, cukor, škrob a vajcia. Vyšľahajte do hladka. Krém rozdeľte na 2 časti - jedna by mala byť o niečo menšia a do tej vmiešajte mak a zbytok mlieka.
3. Rúru si prehrejte na 180 °C. Do formy s cestom skládajte stridavo obidve náplne: uprostred nalejte 2 PL čisto tvarohovej plnky, na to 2 PL makovej. Postupne striedajte. Malo by to vytvárať jemné "zebrovanie".
4. Koláč pečte cca 50 minút. Hotový by mal byť pevný, ale pružný. Nechajte vychladnúť aspoň 3 hodiny.

Komentáre

  1. Ivanka koláčik vyzera ozaj ako babičkina deka a verím, že určite chutil tak úžasne, ako aj vyzerá. Peknú nedeľu.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Aj mne sa velmi podoba na babickinu deku. A vyzera uuuuuuzasne. Nepochybne velmi chutna zalezitost.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dievčatá,díky,aj vám ešte peknú nedeľu!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…