Preskočiť na hlavný obsah

Spadla hruška zelená .....


 Hrušky mám rada. Každoročne sa teším na sestrinu úrodu začiatkom novembra. Večer som upiekla jednoduchý, voňajúci jeseňou a ako sa v názve receptu uvádza Báječne vláčny koláč, mnou trochu upravený:

                                                       
                                Hruškový koláč
                                                 Apetit 10/2009



140 g masla izbovej teploty + trochu na vymazanie formy
150 g kryštálového cukru - v pôvodnom recepte je až 200 g
2     vajcia
1 - 2 ČL prášku do pečiva
1/4 ČL nastrúhaného muškátového orieška
1/2 ČL mletého klinčeka
ja som pridala 1/2 ČL škorice - v pôvodnom recepte nie je
450 g hrušiek - olúpaných, zbavených jadierok a nakrájaných na tenké plátky - pôvodný recept je na jablká
práškový cukor - na konečné posýpanie - nemusí byť 


1.Rúru predhrejte na 180 °C, každá rúra je iná, ja som piekla na 200°C. Maslom vymažte tortovú formu o priemere 20 centimetrov, dno vyložte papierom na pečenie.
2. Maslo + cukor vymixujte do hladka a do svetla mixérom. Postupne po jednom pridávajte vajcia.

3. Do múky zamiešajte prášok do pečiva, mletý klinček, mletý muškátový oriešok a zmes vsypte k vyšlahanému maslu s vajciami.
4. Polovicu cesta dajte do formy, na vrch poukladajte hrušky a zakryjte zbytkom hmoty. Pečte hodinu a pol, vyskúšajte špáradlom. Ja som piekla o niečo menej, cca 1 hod. + 10 minút. Nemáte sa zľaknúť, ak koláč bude vyzerať na vrchu upečený, vnútro bude potrebovať ešte niekoľko minút - opäťpoužite špáradlo. Koláč nechajte vychladnúť, môžte posypať práškovým cukrom a podávajte s kyslou smotanou alebo creme fraiche.

 

Komentáre

  1. mnam, to vyzera fantasticky, hrusky milujem a tento vonavy kolacik bol urcite neodolatelny! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dievčatá,díky,bola to rýchlovka,ale "fajná".Pekný víkend!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.