piatok, 4. novembra 2011

Spadla hruška zelená .....


 Hrušky mám rada. Každoročne sa teším na sestrinu úrodu začiatkom novembra. Večer som upiekla jednoduchý, voňajúci jeseňou a ako sa v názve receptu uvádza Báječne vláčny koláč, mnou trochu upravený:

                                                       
                                Hruškový koláč
                                                 Apetit 10/2009



140 g masla izbovej teploty + trochu na vymazanie formy
150 g kryštálového cukru - v pôvodnom recepte je až 200 g
2     vajcia
1 - 2 ČL prášku do pečiva
1/4 ČL nastrúhaného muškátového orieška
1/2 ČL mletého klinčeka
ja som pridala 1/2 ČL škorice - v pôvodnom recepte nie je
450 g hrušiek - olúpaných, zbavených jadierok a nakrájaných na tenké plátky - pôvodný recept je na jablká
práškový cukor - na konečné posýpanie - nemusí byť 


1.Rúru predhrejte na 180 °C, každá rúra je iná, ja som piekla na 200°C. Maslom vymažte tortovú formu o priemere 20 centimetrov, dno vyložte papierom na pečenie.
2. Maslo + cukor vymixujte do hladka a do svetla mixérom. Postupne po jednom pridávajte vajcia.

3. Do múky zamiešajte prášok do pečiva, mletý klinček, mletý muškátový oriešok a zmes vsypte k vyšlahanému maslu s vajciami.
4. Polovicu cesta dajte do formy, na vrch poukladajte hrušky a zakryjte zbytkom hmoty. Pečte hodinu a pol, vyskúšajte špáradlom. Ja som piekla o niečo menej, cca 1 hod. + 10 minút. Nemáte sa zľaknúť, ak koláč bude vyzerať na vrchu upečený, vnútro bude potrebovať ešte niekoľko minút - opäťpoužite špáradlo. Koláč nechajte vychladnúť, môžte posypať práškovým cukrom a podávajte s kyslou smotanou alebo creme fraiche.

 

3 komentáre:

  1. mnam, to vyzera fantasticky, hrusky milujem a tento vonavy kolacik bol urcite neodolatelny! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dievčatá,díky,bola to rýchlovka,ale "fajná".Pekný víkend!

    OdpovedaťOdstrániť