Preskočiť na hlavný obsah

Spadla hruška zelená .....


 Hrušky mám rada. Každoročne sa teším na sestrinu úrodu začiatkom novembra. Večer som upiekla jednoduchý, voňajúci jeseňou a ako sa v názve receptu uvádza Báječne vláčny koláč, mnou trochu upravený:

                                                       
                                Hruškový koláč
                                                 Apetit 10/2009



140 g masla izbovej teploty + trochu na vymazanie formy
150 g kryštálového cukru - v pôvodnom recepte je až 200 g
2     vajcia
1 - 2 ČL prášku do pečiva
1/4 ČL nastrúhaného muškátového orieška
1/2 ČL mletého klinčeka
ja som pridala 1/2 ČL škorice - v pôvodnom recepte nie je
450 g hrušiek - olúpaných, zbavených jadierok a nakrájaných na tenké plátky - pôvodný recept je na jablká
práškový cukor - na konečné posýpanie - nemusí byť 


1.Rúru predhrejte na 180 °C, každá rúra je iná, ja som piekla na 200°C. Maslom vymažte tortovú formu o priemere 20 centimetrov, dno vyložte papierom na pečenie.
2. Maslo + cukor vymixujte do hladka a do svetla mixérom. Postupne po jednom pridávajte vajcia.

3. Do múky zamiešajte prášok do pečiva, mletý klinček, mletý muškátový oriešok a zmes vsypte k vyšlahanému maslu s vajciami.
4. Polovicu cesta dajte do formy, na vrch poukladajte hrušky a zakryjte zbytkom hmoty. Pečte hodinu a pol, vyskúšajte špáradlom. Ja som piekla o niečo menej, cca 1 hod. + 10 minút. Nemáte sa zľaknúť, ak koláč bude vyzerať na vrchu upečený, vnútro bude potrebovať ešte niekoľko minút - opäťpoužite špáradlo. Koláč nechajte vychladnúť, môžte posypať práškovým cukrom a podávajte s kyslou smotanou alebo creme fraiche.

 

Komentáre

  1. mnam, to vyzera fantasticky, hrusky milujem a tento vonavy kolacik bol urcite neodolatelny! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dievčatá,díky,bola to rýchlovka,ale "fajná".Pekný víkend!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…