Preskočiť na hlavný obsah

Ratatouille a iné radosti leta

      Ako tak sledujem, aj moje obľúbené blogy sú v akomsi útlme. V lete sa viac žije, ako bloguje :). V mojom prípade práve s navyšujúcou teplotou vzduchu priamo úmerne odchádza energia. Ale snažím sa s týmto bojovať, pitným režimom a následujúcimi aktivitami:
 Keď chcem potešiť môjho manžela, teploty sa pohybujú okolo 30°-tky a na trhu dostať domáce paradajky, tak mu uvarím Ratatouille. Myslím, že Francúzov neurazím, ale je to vlastne také slovenské vegetariánske lečo bez vajec, len do toho pridávame baklažán a cuketu.

                                                              RATATOUILLE
               po našom :), pre 4 osoby
  
                            1 baklažán
                            1 cuketu
                            3 rôznofarebné papriky
                            3 paradajky
                            1 cibuľu                              
                              cesnak, množstvo podľa chuti
                              paradajkové pyré, červené víno,
                              soľ, čierne korenie, tymián,
                              rozmarín


Popražíme, najlepšie na olivovom oleji, nakrájanú cibuľu, do zlatista. Pridáme postupne nakrájanú cuketu, papriky, baklažán a paradajky (tie môžete najprv spariť a olúpať,ak nemáte radi paradajkové šupky, ja to pri ratatouille nerobím). Všetku zeleninu popražíme. Osolíme, okoreníme, pridáme bylinky,cesnak (pretlačený,alebo nakrájaný) ja som tentokrát pridala aj zelerovú vňať. Prilejeme paradajkové pyré a podľa chuti červené víno (to nemusí byť) a pomaličky varíme do mäkka. Všetko to trvá cca 20 minút. Podávame s kuskusom, bagetkou ...




                      
 V lete intenzívnejšie myslievam na dážď, zvlášť v týchto tropických dňoch,keď skoro celé Košice, malo pár dní odstávku teplej vody.



Opatrujem a teším sa z môjho balkónového "záhonu" a rada sa inšpirujem z blogu http://66squarefeet.blogspot.com/ , na ktorom nádherne vidieť, ako sa dá aj na malej ploche, vo veľkom meste žiť S aj V prírode.
K letu patrí aj vyvetranie .........
    A večer, keď sa dýcha o niečo lepšie, je nutné upiecť jahodovú bublaninu, napríklad.
Taktiež je nevyhnutné na trhu podporiť remeselníkov a kúpiť si ručne vyrábané sviečky, napríklad :).




Nezabudla som si natrhať prvé ruže z kojšovského mini záhonu.
Každoročná túra s rodinou na Lajošku, a viete, že už rastú huby?


....... a už ma to nechce pustiť ďalej, tak si to užívajme ďalej, aj bez fotiek. Pekné leto!!!



Komentáre

  1. Ahoj,děkuji za letní pozdrav.Ó jak ráda bych se prošla lesem a našla nějakou houbu.Díky za recepty na letní pochutnání.Přeji hezké dny.Ahoj libuše.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Libuško,tento rok to vyzerá s hubami sľubne, aspoň dúfam, minulý rok bol katastrofálny. Keď si dobre spomínam, hubovú praženicu sme mali iba raz, aj to z kúpených.Pekný deň ti prajem!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…