Preskočiť na hlavný obsah

Ratatouille a iné radosti leta

      Ako tak sledujem, aj moje obľúbené blogy sú v akomsi útlme. V lete sa viac žije, ako bloguje :). V mojom prípade práve s navyšujúcou teplotou vzduchu priamo úmerne odchádza energia. Ale snažím sa s týmto bojovať, pitným režimom a následujúcimi aktivitami:
 Keď chcem potešiť môjho manžela, teploty sa pohybujú okolo 30°-tky a na trhu dostať domáce paradajky, tak mu uvarím Ratatouille. Myslím, že Francúzov neurazím, ale je to vlastne také slovenské vegetariánske lečo bez vajec, len do toho pridávame baklažán a cuketu.

                                                              RATATOUILLE
               po našom :), pre 4 osoby
  
                            1 baklažán
                            1 cuketu
                            3 rôznofarebné papriky
                            3 paradajky
                            1 cibuľu                              
                              cesnak, množstvo podľa chuti
                              paradajkové pyré, červené víno,
                              soľ, čierne korenie, tymián,
                              rozmarín


Popražíme, najlepšie na olivovom oleji, nakrájanú cibuľu, do zlatista. Pridáme postupne nakrájanú cuketu, papriky, baklažán a paradajky (tie môžete najprv spariť a olúpať,ak nemáte radi paradajkové šupky, ja to pri ratatouille nerobím). Všetku zeleninu popražíme. Osolíme, okoreníme, pridáme bylinky,cesnak (pretlačený,alebo nakrájaný) ja som tentokrát pridala aj zelerovú vňať. Prilejeme paradajkové pyré a podľa chuti červené víno (to nemusí byť) a pomaličky varíme do mäkka. Všetko to trvá cca 20 minút. Podávame s kuskusom, bagetkou ...




                      
 V lete intenzívnejšie myslievam na dážď, zvlášť v týchto tropických dňoch,keď skoro celé Košice, malo pár dní odstávku teplej vody.



Opatrujem a teším sa z môjho balkónového "záhonu" a rada sa inšpirujem z blogu http://66squarefeet.blogspot.com/ , na ktorom nádherne vidieť, ako sa dá aj na malej ploche, vo veľkom meste žiť S aj V prírode.
K letu patrí aj vyvetranie .........
    A večer, keď sa dýcha o niečo lepšie, je nutné upiecť jahodovú bublaninu, napríklad.
Taktiež je nevyhnutné na trhu podporiť remeselníkov a kúpiť si ručne vyrábané sviečky, napríklad :).




Nezabudla som si natrhať prvé ruže z kojšovského mini záhonu.
Každoročná túra s rodinou na Lajošku, a viete, že už rastú huby?


....... a už ma to nechce pustiť ďalej, tak si to užívajme ďalej, aj bez fotiek. Pekné leto!!!



Komentáre

  1. Ahoj,děkuji za letní pozdrav.Ó jak ráda bych se prošla lesem a našla nějakou houbu.Díky za recepty na letní pochutnání.Přeji hezké dny.Ahoj libuše.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Libuško,tento rok to vyzerá s hubami sľubne, aspoň dúfam, minulý rok bol katastrofálny. Keď si dobre spomínam, hubovú praženicu sme mali iba raz, aj to z kúpených.Pekný deň ti prajem!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…