Ako som už spomínala, v rodine mám dvoch vegetariánov. Sú dosť nenároční a zjedia (skoro) všetko, čo im pripravím. Ak si nechcú variť sami, čo im vlastne aj ostáva,všakže :).
Takže na spestrenie ich jedálnička som im (nám) pripravila po dlhšej dobe SEITAN. Je veľa receptov a spôsobov, ja som pripravovala tento:
SEITAN
základný recept
1 kg hladkej múky
0,5 l vody
štipka soli
1. Múku zalejeme studenou vodou. Osolíme, ale nemusíme. Premiesime, aby sa to všetko pekne spojilo. Potom cesto necháme cca 1 hodinu postáť.
2. Po hodinke si pustíme tenučký prúd vlažnej vody a začneme cesto premývať. Najprv je voda úplne biela, premývaním však voda ostane úplne číra. Vtedy máme skoro hotovo.
3. Vyrobili sme seitan, nezľaknite sa úbytku, z 1 kg máme (nezvážila som) bohatú porciu pre 4 osoby. Seitan si nakrájame - ako chceme- ja som ho nakrájala na plátky. Pripravila som si do hrnca vriacu vodu osolila, pridala 2 PL sójovej omáčky, čierne korenie, petržlenovú vňať - môžete pridať aj bujón - a dala variť seitan na 10 minút. Premiešame, uvarený seitan nám vypláva navrch. Precedíme a môžeme ho pripraviť ako zvyčajne pripravujeme mäso - ja som na cibuľke opražila na prúžky nakrájaný seitan, pridala fazuľu s kukuricou. Inšpirácií na internete je obrovské množstvo.
Bližšie o seitane a jeho príprave aj tu:
http://www.liecenie.info/zdrava-vyziva/seitan
http://sk.wikipedia.org/wiki/Seitan
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=36189
trpezlivo premývame, pokiaľ voda nezostane úplne číra
surový, premytý seitan
pripravený na uvarenie - do vriacej, ochutenej vody
o tomto som ešte nikdy nepočula, mám sa čo ja ešte učiť :), díky
OdpovedaťOdstrániťKinga, ja ostávam v údive dosť často, o čom ja nemám potuchy a niekedy je to aj lepšie :))), ale to nie je ten prípad. Ahoj.
OdpovedaťOdstrániť