piatok, 17. augusta 2012

Čudo seitanové

Ako som už spomínala, v rodine mám dvoch vegetariánov. Sú dosť nenároční a zjedia (skoro) všetko,  čo im pripravím. Ak si nechcú variť sami, čo im vlastne aj ostáva,všakže :). 
Takže na spestrenie ich jedálnička  som im (nám) pripravila po dlhšej dobe SEITAN. Je veľa receptov a spôsobov, ja som pripravovala tento:

SEITAN
základný recept

1 kg hladkej múky
0,5 l vody
štipka soli

1. Múku zalejeme studenou vodou. Osolíme, ale nemusíme.  Premiesime, aby sa to všetko pekne spojilo. Potom cesto necháme cca 1 hodinu postáť.
2. Po hodinke si pustíme tenučký prúd vlažnej vody a začneme cesto premývať. Najprv je voda úplne biela, premývaním však voda ostane úplne číra. Vtedy máme skoro hotovo.
3. Vyrobili sme seitan, nezľaknite sa úbytku, z 1 kg máme (nezvážila som) bohatú porciu pre 4 osoby. Seitan si nakrájame - ako chceme- ja som ho nakrájala na plátky. Pripravila som si do hrnca vriacu vodu osolila, pridala 2 PL sójovej omáčky, čierne korenie, petržlenovú vňať - môžete pridať aj bujón - a dala variť seitan na 10 minút. Premiešame, uvarený seitan nám vypláva navrch. Precedíme a môžeme ho pripraviť ako zvyčajne pripravujeme mäso - ja som na cibuľke opražila na prúžky nakrájaný seitan, pridala fazuľu s kukuricou. Inšpirácií na internete je obrovské množstvo.

Bližšie o seitane a jeho príprave aj tu:
http://www.liecenie.info/zdrava-vyziva/seitan
http://sk.wikipedia.org/wiki/Seitan
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=36189 




trpezlivo premývame, pokiaľ voda nezostane úplne číra

                                                                   surový, premytý seitan
                                              pripravený na uvarenie - do vriacej, ochutenej vody

2 komentáre:

  1. o tomto som ešte nikdy nepočula, mám sa čo ja ešte učiť :), díky

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Kinga, ja ostávam v údive dosť často, o čom ja nemám potuchy a niekedy je to aj lepšie :))), ale to nie je ten prípad. Ahoj.

    OdpovedaťOdstrániť