Preskočiť na hlavný obsah

Čudo seitanové

Ako som už spomínala, v rodine mám dvoch vegetariánov. Sú dosť nenároční a zjedia (skoro) všetko,  čo im pripravím. Ak si nechcú variť sami, čo im vlastne aj ostáva,všakže :). 
Takže na spestrenie ich jedálnička  som im (nám) pripravila po dlhšej dobe SEITAN. Je veľa receptov a spôsobov, ja som pripravovala tento:

SEITAN
základný recept

1 kg hladkej múky
0,5 l vody
štipka soli

1. Múku zalejeme studenou vodou. Osolíme, ale nemusíme.  Premiesime, aby sa to všetko pekne spojilo. Potom cesto necháme cca 1 hodinu postáť.
2. Po hodinke si pustíme tenučký prúd vlažnej vody a začneme cesto premývať. Najprv je voda úplne biela, premývaním však voda ostane úplne číra. Vtedy máme skoro hotovo.
3. Vyrobili sme seitan, nezľaknite sa úbytku, z 1 kg máme (nezvážila som) bohatú porciu pre 4 osoby. Seitan si nakrájame - ako chceme- ja som ho nakrájala na plátky. Pripravila som si do hrnca vriacu vodu osolila, pridala 2 PL sójovej omáčky, čierne korenie, petržlenovú vňať - môžete pridať aj bujón - a dala variť seitan na 10 minút. Premiešame, uvarený seitan nám vypláva navrch. Precedíme a môžeme ho pripraviť ako zvyčajne pripravujeme mäso - ja som na cibuľke opražila na prúžky nakrájaný seitan, pridala fazuľu s kukuricou. Inšpirácií na internete je obrovské množstvo.

Bližšie o seitane a jeho príprave aj tu:
http://www.liecenie.info/zdrava-vyziva/seitan
http://sk.wikipedia.org/wiki/Seitan
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=36189 




trpezlivo premývame, pokiaľ voda nezostane úplne číra

                                                                   surový, premytý seitan
                                              pripravený na uvarenie - do vriacej, ochutenej vody

Komentáre

  1. o tomto som ešte nikdy nepočula, mám sa čo ja ešte učiť :), díky

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Kinga, ja ostávam v údive dosť často, o čom ja nemám potuchy a niekedy je to aj lepšie :))), ale to nie je ten prípad. Ahoj.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…