Preskočiť na hlavný obsah

Čudo seitanové

Ako som už spomínala, v rodine mám dvoch vegetariánov. Sú dosť nenároční a zjedia (skoro) všetko,  čo im pripravím. Ak si nechcú variť sami, čo im vlastne aj ostáva,všakže :). 
Takže na spestrenie ich jedálnička  som im (nám) pripravila po dlhšej dobe SEITAN. Je veľa receptov a spôsobov, ja som pripravovala tento:

SEITAN
základný recept

1 kg hladkej múky
0,5 l vody
štipka soli

1. Múku zalejeme studenou vodou. Osolíme, ale nemusíme.  Premiesime, aby sa to všetko pekne spojilo. Potom cesto necháme cca 1 hodinu postáť.
2. Po hodinke si pustíme tenučký prúd vlažnej vody a začneme cesto premývať. Najprv je voda úplne biela, premývaním však voda ostane úplne číra. Vtedy máme skoro hotovo.
3. Vyrobili sme seitan, nezľaknite sa úbytku, z 1 kg máme (nezvážila som) bohatú porciu pre 4 osoby. Seitan si nakrájame - ako chceme- ja som ho nakrájala na plátky. Pripravila som si do hrnca vriacu vodu osolila, pridala 2 PL sójovej omáčky, čierne korenie, petržlenovú vňať - môžete pridať aj bujón - a dala variť seitan na 10 minút. Premiešame, uvarený seitan nám vypláva navrch. Precedíme a môžeme ho pripraviť ako zvyčajne pripravujeme mäso - ja som na cibuľke opražila na prúžky nakrájaný seitan, pridala fazuľu s kukuricou. Inšpirácií na internete je obrovské množstvo.

Bližšie o seitane a jeho príprave aj tu:
http://www.liecenie.info/zdrava-vyziva/seitan
http://sk.wikipedia.org/wiki/Seitan
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=36189 




trpezlivo premývame, pokiaľ voda nezostane úplne číra

                                                                   surový, premytý seitan
                                              pripravený na uvarenie - do vriacej, ochutenej vody

Komentáre

  1. o tomto som ešte nikdy nepočula, mám sa čo ja ešte učiť :), díky

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Kinga, ja ostávam v údive dosť často, o čom ja nemám potuchy a niekedy je to aj lepšie :))), ale to nie je ten prípad. Ahoj.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.