Preskočiť na hlavný obsah

Kus koláča

   Tento koláč mi pripomína náš júnový výlet po juhozápadnom Francúzsku. Podobný sme jedli u našich nových a milých priateľov Suzan a Jeanna v Arles. Pripravil ho domáci pán z prvej úrody marhúľ, voňal a chutnal fantasticky. Takže, keď som tento recept zazrela, pokúšalo ma také malé déja vu.

                                                                 Marhuľový koláč
Na cesto: 180g hladkej múky
                  140g vlašských orechov, na jemno nastrúhaných
                  140g masla
                     70g práškového cukru
                       2   žĺtky, štipka škorice, kôra z polky citróna a pomaranča
Na náplň: marhuľový džem na potretie, cca 1kg marhúľ

1. Orechy, múku, studené maslo - pokrájané na kocky, cukor, žĺtky, škoricu, citr.kôru -spracujeme na hladké cesto. Pracujeme rýchlo ručne, ale ja som to dala pekne do mixéra, za pár sekúnd bolo cesto hotové. Vytvarujeme bochníček, zabalíme do fólie, ktorý dáme na cca 1 hodinu do chladničky.
2. Potom ho rozváľkame na pomúčenej doske -mne sa to až tak nedarilo, takže som dosť pridávala múku a aj tak som ho vo forme pricapkávala prstami, na chuť cesta to nemalo, myslím žiaden negatívny vplyv :).  Vyvaľkané cesto preložte do vymastenej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 180°C 5 minút. 
3. Vyberieme z rúry a potrieme zľahka marhuľovým džemom a poukladáme naň na polovičky rozkrojené marhule, rezom hore. Vrátime do rúry a pečieme cca 30 minút, ja som piekla až 50 minút. Každá rúra je iná, ale hlavne cesto má spevnieť, zozlátnuť a marhule zmäknúť. Po vybratí z rúry ešte za horúca povrch koláča potrieme marhuľovým džemom zriedeným vodou, ja som pridala ešte trochu limoncela - trochu talianskej radosti nikoho nezabilo, však.
     

Komentáre

  1. toto sú výborné koláče, robievam podobné :-)....máš ho krásny a aj fotky :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ivetka,dík a ešte dodám, že niet čo pokaziť :).Pekný deň!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…