Preskočiť na hlavný obsah

Kus koláča

   Tento koláč mi pripomína náš júnový výlet po juhozápadnom Francúzsku. Podobný sme jedli u našich nových a milých priateľov Suzan a Jeanna v Arles. Pripravil ho domáci pán z prvej úrody marhúľ, voňal a chutnal fantasticky. Takže, keď som tento recept zazrela, pokúšalo ma také malé déja vu.

                                                                 Marhuľový koláč
Na cesto: 180g hladkej múky
                  140g vlašských orechov, na jemno nastrúhaných
                  140g masla
                     70g práškového cukru
                       2   žĺtky, štipka škorice, kôra z polky citróna a pomaranča
Na náplň: marhuľový džem na potretie, cca 1kg marhúľ

1. Orechy, múku, studené maslo - pokrájané na kocky, cukor, žĺtky, škoricu, citr.kôru -spracujeme na hladké cesto. Pracujeme rýchlo ručne, ale ja som to dala pekne do mixéra, za pár sekúnd bolo cesto hotové. Vytvarujeme bochníček, zabalíme do fólie, ktorý dáme na cca 1 hodinu do chladničky.
2. Potom ho rozváľkame na pomúčenej doske -mne sa to až tak nedarilo, takže som dosť pridávala múku a aj tak som ho vo forme pricapkávala prstami, na chuť cesta to nemalo, myslím žiaden negatívny vplyv :).  Vyvaľkané cesto preložte do vymastenej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 180°C 5 minút. 
3. Vyberieme z rúry a potrieme zľahka marhuľovým džemom a poukladáme naň na polovičky rozkrojené marhule, rezom hore. Vrátime do rúry a pečieme cca 30 minút, ja som piekla až 50 minút. Každá rúra je iná, ale hlavne cesto má spevnieť, zozlátnuť a marhule zmäknúť. Po vybratí z rúry ešte za horúca povrch koláča potrieme marhuľovým džemom zriedeným vodou, ja som pridala ešte trochu limoncela - trochu talianskej radosti nikoho nezabilo, však.
     

Komentáre

  1. toto sú výborné koláče, robievam podobné :-)....máš ho krásny a aj fotky :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ivetka,dík a ešte dodám, že niet čo pokaziť :).Pekný deň!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a ...

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech       ...

Banánový chlebík

máme v našej rodine všetci radi, takže ho pečiem rada a často. Tento som piekla cez víkend.  Ja ho mám rada šťavnatejší, vlhkejší. A práve tento recept patrí medzi tie mne chuťovo vyhovujúce. Tak, keď sa Vám na kuchynskej linke "povaľujú" prezreté banány, smelo do toho!                                                                           Banánový chlieb                                                                      1 pohár  = 250 ml 1 a 3/4 pohára hladkej múky 3/4 pohára trstinového cukru 1 ČL sódy bikarbóny 1/2 ČL soli 1 ČL škorice 3 banány 2 vajcia 1/2 pohára oleja nahrubo nasekaná č...