Preskočiť na hlavný obsah

Kus koláča

   Tento koláč mi pripomína náš júnový výlet po juhozápadnom Francúzsku. Podobný sme jedli u našich nových a milých priateľov Suzan a Jeanna v Arles. Pripravil ho domáci pán z prvej úrody marhúľ, voňal a chutnal fantasticky. Takže, keď som tento recept zazrela, pokúšalo ma také malé déja vu.

                                                                 Marhuľový koláč
Na cesto: 180g hladkej múky
                  140g vlašských orechov, na jemno nastrúhaných
                  140g masla
                     70g práškového cukru
                       2   žĺtky, štipka škorice, kôra z polky citróna a pomaranča
Na náplň: marhuľový džem na potretie, cca 1kg marhúľ

1. Orechy, múku, studené maslo - pokrájané na kocky, cukor, žĺtky, škoricu, citr.kôru -spracujeme na hladké cesto. Pracujeme rýchlo ručne, ale ja som to dala pekne do mixéra, za pár sekúnd bolo cesto hotové. Vytvarujeme bochníček, zabalíme do fólie, ktorý dáme na cca 1 hodinu do chladničky.
2. Potom ho rozváľkame na pomúčenej doske -mne sa to až tak nedarilo, takže som dosť pridávala múku a aj tak som ho vo forme pricapkávala prstami, na chuť cesta to nemalo, myslím žiaden negatívny vplyv :).  Vyvaľkané cesto preložte do vymastenej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 180°C 5 minút. 
3. Vyberieme z rúry a potrieme zľahka marhuľovým džemom a poukladáme naň na polovičky rozkrojené marhule, rezom hore. Vrátime do rúry a pečieme cca 30 minút, ja som piekla až 50 minút. Každá rúra je iná, ale hlavne cesto má spevnieť, zozlátnuť a marhule zmäknúť. Po vybratí z rúry ešte za horúca povrch koláča potrieme marhuľovým džemom zriedeným vodou, ja som pridala ešte trochu limoncela - trochu talianskej radosti nikoho nezabilo, však.
     

Komentáre

  1. toto sú výborné koláče, robievam podobné :-)....máš ho krásny a aj fotky :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ivetka,dík a ešte dodám, že niet čo pokaziť :).Pekný deň!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…