Preskočiť na hlavný obsah

FAKI



Prvú snehovú metelicu máme za sebou, našťastie hurikán Sandy to nebol, aj keď cestujúci vlakom smer Bratislava - Košice by vedeli povedať svoje. Ale nekazme si deň, spomeňme si na krásne slnečné dni napr. takého Grécka a uvarme si túto polievku

                                               FAKI grécka šošovicová zeleninová polievka

1 veľkú cibuľu
2 mrkvy, očistené a nahrubo nakrájané
3 stonky zeleru, taktiež nahrubo nakrájané
4 strúčky cesnaku - môžete ich pretlačiť
1 1/2 ČL sušeného oregána - alebo podľa chuti
3 bobkové listy
1 balenie šošovice, t.j.  1  1/2 pohára 
2 x 400 g paradajok v konzerve
3 ČL cukru
4 šálky zeleninového vývaru
2 šálky vody
2 1/2  PL červeného vínneho octu
soľ, čierne korenie, hrsť petržlenovej vňate, biely jogurt - najlepšie grécky 

1. Úplne na začiatok si cibuľu, zeler, mrkvu a cesnak dajte do  mixéra a urobte zeleninovú pastu. Vraj má potom polievka intenzívnejšiu zeleninovú chuť.
2. Do hrnca nalejte 1 1/2 PL olivového oleja a pridajte zeleninovú pastu + bobkové listy + oregano. Miešajte a duste  cca 15 minút. Potom pridajte premytú šošovicu. Postupne pridávame paradajky, cukor, vývar a vodu. Privedieme k varu. Varíme cca 45 minút, pokiaľ nám šošovica nezmäkne.
3. Nezabudnime dochutiť soľou, korením, pridáme ocot. Vmiešame nasekanú petržlenovú vňať. Podávame s jogurtom.
myslím, že stačí aby zelenina bola nastrúhaná
základné suroviny 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a ...

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech       ...

Banánový chlebík

máme v našej rodine všetci radi, takže ho pečiem rada a často. Tento som piekla cez víkend.  Ja ho mám rada šťavnatejší, vlhkejší. A práve tento recept patrí medzi tie mne chuťovo vyhovujúce. Tak, keď sa Vám na kuchynskej linke "povaľujú" prezreté banány, smelo do toho!                                                                           Banánový chlieb                                                                      1 pohár  = 250 ml 1 a 3/4 pohára hladkej múky 3/4 pohára trstinového cukru 1 ČL sódy bikarbóny 1/2 ČL soli 1 ČL škorice 3 banány 2 vajcia 1/2 pohára oleja nahrubo nasekaná č...