utorok, 30. októbra 2012

FAKI



Prvú snehovú metelicu máme za sebou, našťastie hurikán Sandy to nebol, aj keď cestujúci vlakom smer Bratislava - Košice by vedeli povedať svoje. Ale nekazme si deň, spomeňme si na krásne slnečné dni napr. takého Grécka a uvarme si túto polievku

                                               FAKI grécka šošovicová zeleninová polievka

1 veľkú cibuľu
2 mrkvy, očistené a nahrubo nakrájané
3 stonky zeleru, taktiež nahrubo nakrájané
4 strúčky cesnaku - môžete ich pretlačiť
1 1/2 ČL sušeného oregána - alebo podľa chuti
3 bobkové listy
1 balenie šošovice, t.j.  1  1/2 pohára 
2 x 400 g paradajok v konzerve
3 ČL cukru
4 šálky zeleninového vývaru
2 šálky vody
2 1/2  PL červeného vínneho octu
soľ, čierne korenie, hrsť petržlenovej vňate, biely jogurt - najlepšie grécky 

1. Úplne na začiatok si cibuľu, zeler, mrkvu a cesnak dajte do  mixéra a urobte zeleninovú pastu. Vraj má potom polievka intenzívnejšiu zeleninovú chuť.
2. Do hrnca nalejte 1 1/2 PL olivového oleja a pridajte zeleninovú pastu + bobkové listy + oregano. Miešajte a duste  cca 15 minút. Potom pridajte premytú šošovicu. Postupne pridávame paradajky, cukor, vývar a vodu. Privedieme k varu. Varíme cca 45 minút, pokiaľ nám šošovica nezmäkne.
3. Nezabudnime dochutiť soľou, korením, pridáme ocot. Vmiešame nasekanú petržlenovú vňať. Podávame s jogurtom.
myslím, že stačí aby zelenina bola nastrúhaná
základné suroviny 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára