Preskočiť na hlavný obsah

FAKI



Prvú snehovú metelicu máme za sebou, našťastie hurikán Sandy to nebol, aj keď cestujúci vlakom smer Bratislava - Košice by vedeli povedať svoje. Ale nekazme si deň, spomeňme si na krásne slnečné dni napr. takého Grécka a uvarme si túto polievku

                                               FAKI grécka šošovicová zeleninová polievka

1 veľkú cibuľu
2 mrkvy, očistené a nahrubo nakrájané
3 stonky zeleru, taktiež nahrubo nakrájané
4 strúčky cesnaku - môžete ich pretlačiť
1 1/2 ČL sušeného oregána - alebo podľa chuti
3 bobkové listy
1 balenie šošovice, t.j.  1  1/2 pohára 
2 x 400 g paradajok v konzerve
3 ČL cukru
4 šálky zeleninového vývaru
2 šálky vody
2 1/2  PL červeného vínneho octu
soľ, čierne korenie, hrsť petržlenovej vňate, biely jogurt - najlepšie grécky 

1. Úplne na začiatok si cibuľu, zeler, mrkvu a cesnak dajte do  mixéra a urobte zeleninovú pastu. Vraj má potom polievka intenzívnejšiu zeleninovú chuť.
2. Do hrnca nalejte 1 1/2 PL olivového oleja a pridajte zeleninovú pastu + bobkové listy + oregano. Miešajte a duste  cca 15 minút. Potom pridajte premytú šošovicu. Postupne pridávame paradajky, cukor, vývar a vodu. Privedieme k varu. Varíme cca 45 minút, pokiaľ nám šošovica nezmäkne.
3. Nezabudnime dochutiť soľou, korením, pridáme ocot. Vmiešame nasekanú petržlenovú vňať. Podávame s jogurtom.
myslím, že stačí aby zelenina bola nastrúhaná
základné suroviny 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.