streda, 7. novembra 2012

NA DNES


        Myslím, že si kúsok zaslúžim: 1. po rodičovskom :)
                                                     2. po kope vyba - nevybavených pracovných povinnostiach
                                                     3. - ...........určite sa zvýši aj pre našich stredajších špagetových   priateľov.
                 
              Ak máte chuť na tento Jablkový koláč z posledného FOODu tu je recept:

Na cesto:  300 g hladkej múky- ja som použila polohrubú
                         100 g kryšt.cukru - ako obvykle použila som hnedý
                         150 g masla, 1 vanilkový cukor
                             1 vajce, nastrúhaná kôra z 1 citrónu
Náplň:         1,5 kg jabĺk
                          50 g masla, 1 vanilkový cukor, 2 PL cukru, 4 PL calvadosu, alebo inej jablčnej pálenky, alebo šťavy.
Na polevu:  50 g práškového cukru, 1 PL vlažnej vody, 1 PL citrónovej šťavy +šľahačka alebo kyslá smotana  na servírovanie --- pre úplnosť receptu uvádzam, ja som túto polevu vynechala.

1. Múku + obidva cukre + maslo + vajce + nastrúhanú kôru dajte do mixéra a vypracujte hladké cesto. Vytvarujte do tvaru gule, zabalte do fólie a dajte odpočinúť na hodinu do chladničky.

2. Na náplň očistite jablka, nakrájajte na štvrtky - kocky. Na rozohriatom masle rozpustite obidva cukre, pridajte jalbka, pálenku a za premiešavania 5 - 7 povarte. Necháme vychladnúť.

3. Rúru predhrejte na 180 °C. Dve tretiny cesta vyvaľkajte  - ide to trochu ťažšie, ak to nepôjde natlačte to prstami, vidličkou - tak sa to podarilo mne. Ale podľa receptu si tie dve tretiny cesta vyvaľkajte na fresh fólii na placku o priemere 30 cm, zabaľte  ju do nej a dajte do chladu. Otváraciu koláčovú formu o priemere 26 cm vyložte papierom na pečenie. Pomocou fólie vyložte cestom a dno prepíchajte vidličkou.

4. Naplňte jablkami, prikryte plackou, ktorú sme vyváľali z posledného cesta, alebo sa trochu pohrajte a povykrajujte rôzne motívy, napr. ako ja listy. Ak sa rozhodnete pre jednoliatu prikrývku jabĺk, nezabudnite cesto poprepichovať vidličkou. Pečte cca 45 - 50 minút. Po vychladnutí potrite polevou.

                                                            Peknú stredu!


2 komentáre:

  1. nepřišlo vám škoda ho jíst?? :) vypadá jako umělecké dílo!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Kamča, vďaka,vďaka :), milujem "úžitkové umelecké" diela, takže nebolo mi to ľúto :).

    OdpovedaťOdstrániť