Preskočiť na hlavný obsah

NA DNES


        Myslím, že si kúsok zaslúžim: 1. po rodičovskom :)
                                                     2. po kope vyba - nevybavených pracovných povinnostiach
                                                     3. - ...........určite sa zvýši aj pre našich stredajších špagetových   priateľov.
                 
              Ak máte chuť na tento Jablkový koláč z posledného FOODu tu je recept:

Na cesto:  300 g hladkej múky- ja som použila polohrubú
                         100 g kryšt.cukru - ako obvykle použila som hnedý
                         150 g masla, 1 vanilkový cukor
                             1 vajce, nastrúhaná kôra z 1 citrónu
Náplň:         1,5 kg jabĺk
                          50 g masla, 1 vanilkový cukor, 2 PL cukru, 4 PL calvadosu, alebo inej jablčnej pálenky, alebo šťavy.
Na polevu:  50 g práškového cukru, 1 PL vlažnej vody, 1 PL citrónovej šťavy +šľahačka alebo kyslá smotana  na servírovanie --- pre úplnosť receptu uvádzam, ja som túto polevu vynechala.

1. Múku + obidva cukre + maslo + vajce + nastrúhanú kôru dajte do mixéra a vypracujte hladké cesto. Vytvarujte do tvaru gule, zabalte do fólie a dajte odpočinúť na hodinu do chladničky.

2. Na náplň očistite jablka, nakrájajte na štvrtky - kocky. Na rozohriatom masle rozpustite obidva cukre, pridajte jalbka, pálenku a za premiešavania 5 - 7 povarte. Necháme vychladnúť.

3. Rúru predhrejte na 180 °C. Dve tretiny cesta vyvaľkajte  - ide to trochu ťažšie, ak to nepôjde natlačte to prstami, vidličkou - tak sa to podarilo mne. Ale podľa receptu si tie dve tretiny cesta vyvaľkajte na fresh fólii na placku o priemere 30 cm, zabaľte  ju do nej a dajte do chladu. Otváraciu koláčovú formu o priemere 26 cm vyložte papierom na pečenie. Pomocou fólie vyložte cestom a dno prepíchajte vidličkou.

4. Naplňte jablkami, prikryte plackou, ktorú sme vyváľali z posledného cesta, alebo sa trochu pohrajte a povykrajujte rôzne motívy, napr. ako ja listy. Ak sa rozhodnete pre jednoliatu prikrývku jabĺk, nezabudnite cesto poprepichovať vidličkou. Pečte cca 45 - 50 minút. Po vychladnutí potrite polevou.

                                                            Peknú stredu!


Komentáre

  1. nepřišlo vám škoda ho jíst?? :) vypadá jako umělecké dílo!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Kamča, vďaka,vďaka :), milujem "úžitkové umelecké" diela, takže nebolo mi to ľúto :).

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.