Preskočiť na hlavný obsah

Nedeľa, jeseň a melasa

  Keď je vonku takto (viď. foto z mini prechádzky), slinky sa mi začnú zbiehať na orechy a MELASU.
Takže  ihneď po príchode domov som ju začala  hľadať zastrčenú a dobre skrytú kdesi hlboko a tam poriadne vzadu v chladničkových útrobách a upiekla tento


   Banánový melasový chlebík

 1 1/2 pohára hladkej múky (200g)
 2        vajcia
 1        pohár melasy- tu pozor - nám stačí aj 1/2 pohára - melasa je dosť aromatická
 1/2    pohára oleja
 2        veľké banány
 1/2    pohára hnedého cukru
 1 ČL  prášku do pečiva, štipka soli

1. Do mixéra dáme vajíčka + cukor a šľaháme do peny. Pomaličky prilievame olej, melasu a rozpučené banány.
2. V druhej miske zmiešame múku s práškom do pečiva a štipkou soli.
3.  Túto suchú zmes zmiešame stierkou do vyšľahanej vajíčkovo-banánovo-melasovej hmoty, tak aby sa nám to všetko pekne spojilo.
4. Zmes vylejeme do formy srnčieho chrbáta, ktorý sme predtým vymazali tukom a vysypali múkou. Na vrch koláča môžeme podávať celé orechy. Pečieme na 200 °C cca 40 - 45 minút. 

Komentáre

  1. hmmm..to je teda fajnovy chlebicek, hned by som ochutnala, hlavne po takej studenej nedelnej prechadzke by padol vhod s niecim horucim v salke :)..ja inak momentalne "ulietavam" na kombinacii bananov ale s javorovym sirupom a to v akejkolvek verzii :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tohle počasí je na nic nu.. ale líp už nebude
    chlebík vypadá skvěle!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ivanka chlebik vyzera mnamky... salka vonaveho caju alebo kavy k tomu...hm, jedna basen...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Marysity, hmmm banány a javorový sirup, mňam.
    Kamča, to počasie je skoro nutné si trochu vylepšovať,však?
    Aďka, chlebík bleskový a voňavý, recept na tvoje kapustové pagáčiky už mám vytlačený, tak už len nájsť čas, vyzerajú fantasticky, takže díky.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…