Preskočiť na hlavný obsah

Na špagetový večer



                Na dnešný špagetový  večer som pripravila túto tortu. Je to mix viacerých receptov z internetu. Neľakajte sa, namiesto kvietka tam bude šľahačka.
           
    Čokoládová torta (skoro sacherová)                  
..............................................
  6   vajec
210 g masla
210 g práškového cukru
210 g čokolády na varenie
165 g hladkej múky
  1ks vanilkový cukor
  1   prášok do pečiva
      marhuľový džem - zohriať
Na polevu:
200 g  cukru!-môj bože áno
125 ml vody
150 g  čokolády
.......................................................... 
 1. Maslo + cukor + žĺtky vymiešame do penista, pridáme roztopenú - nie horúcu čokoládu, zamiešame, pridáme múku (najlepšie preosiatu), nakoniec pridáme prášok do pečiva. Úplne na koniec pridáme nie veľmi pevný sneh zo 6 bielkov. Zmes vylejeme do tortovej formy, na dno tortovej formy odporúčam papier na pečenie. Pečieme na 200 °C cca 50 min. - 1 hod., sledujte, každá rúra je iná.
2. Upečenú a vychladnutú tortu rozrežeme na 3 diely. Ja (teda manžel) som ju rozrezala na 2 diely.  Každý plát som potrela zohriatým marhuľovým džemom a potom celú tortu - vrch aj boky.(Možno keby som ju  nepotrela celú, poleva by pôsobila krajšie, ale možno by potom bola suchá)
Pripravíme si polevu - cukor varíme vo vode do rozpustenia, pridáme čokoládu - vymiešame do hladkej hmoty. Polejeme vrch + boky torty. Dáme vychladnúť a stuhnúť, najlepšie do druhého dňa. Podávame so šľahačkou.

                                          Peknú stredu!
                                                    


Komentáre

  1. Ivanka, torta sa ti krásne vydarila, si šikuľka! :-)...a krásne dni aj Tebe! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ywett,ooó od takej pekárky pochvala poteší.Pekný víkend!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem Ivka a pekný víkend aj Tebe! :-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…