Preskočiť na hlavný obsah

CHCETE MA?


Pod stromčekom ma čakala kniha, ktorej som neodolala pri predvianočnom nákupe pre mojich blízkych, kúpila si ju a ktorú mám  rozčítanú  na nočnom stolíku dobre dva týždne. Pri knihách sa to občas stáva.
Po prvotnom " čo teraz", som som rozhodla šetriť energiou a časom pri jej výmene a urobiť radosť aspoň jednej z vás, hlavne fanynke spisovateľky Frances Mayesovej, autorke knihy Pod toskánskym slnkom. Svoje zážitky zo života talianského vidieka opísala už v tretej knihe pod názvom  Toskánsko na každý deň  a túto som sa rozhodla venovať.
     Ak máte o ňu záujem  a keďže knižka je "trochu" tématicky zameraná na Toskánsko, napadlo ma sa vás spýtať, kde by ste najradšej cestovali, ak by vás neobmedzoval čas, rozpočet, okolnosti ....
    Z vaších odpovedí vylosujem jednu, dňa  6.1.2013 o 12,00 hodine. Teším sa na vaše cestovateľské sny.
Šťastnú cestu prstom na mape!
Kniha je v českom jazyku

Komentáre

  1. ...no ja by som chcela:-)....ako som už raz spomínala na inom blogu , Toskánsko a Provensálsko je moja vysnívaná krajina, kde ba som raz chcela ísť. No nepohrdla by som ani Nórskom a Fínskom:-)to určite nie:-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. juu Ivanka, tak ja by som chcela precestovat cely svet... :) milujem cestovanie a spoznavanie krajin. tento rok v maji sme boli zhodou okolnosti v taliansku. mali sme "tour de taliansko" a jednou zastavkou bolo aj toskansko. A tak sme sa s mojou drahou polovickou dohodli ze sa tam urcite vratime na dlhsie ... nie na tych par hodin co sme tam boli. je to neuveritelna krasa a klud. tak uvidime kedy sa nam postasti tam opat zavitat :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. No koukám, že jsem se shodli se soutěží, u mě je také jedna o knážku co jsem dostala dvakrát tak také zkus štěstí:) A ted k tvé otázce já právě Celou Itálii, komplet křížem krážem a všude bych ochutnávala ,Toskánsko mě také velmi zaujalo už jsem o něm četla hodně románů a všechny krásné, ted jsem dočetla VZdorující Toskánsko! Miluju celkově italskou kuchyni takže bych jí hlavně projedla:))))))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. U mě je to horší, já si ty knížky dvakrát kupuju sama :o) Pokročilá skleroza :o))
    Co se týká cestování, všechno u moře je super, úzké klikaté uličky, tržiště, .... ale mým zatím nesplněným druhým dětským snem (první byl putování po antických památkách) zůstává Maccu Picchu :o)

    Hezký závěr roku přeju ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ak by ma neobmedzovali okolnosti, vycestovala by som do Talianska. Milujem ho celým svojim ja a dúfam, že v budúcnosti sa tam usadím! :)

    Peacečka

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Všechno nejlepší do roku 2013,hodně zdraví, štěstí a spoustu tvořivých nápadů přeje Libuše

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tento blog som objavila iba pred chvíľou a zaujal ma nielen posledný článok, ale našla som si aj recept, ktorý v najbližších dňoch vyskúšam. No a teraz som si klikla aj sem. To, že jedným z mojich cestovateľských snov je tiež Provensálsko, som písala na mojom blogu Mimi a jej svet v článku pod názvom Môj cestovateľský sen. To, že ma tiež láka Škandinávia, najviac však Štokholm v zime, som už tiež písala. Rada by som videla aj Korziku, Austráliu a mnoho iných krajín. Zaujímavé je, že ma vôbec neláka Amerika. No vyzerá to tak, že na dlhú dobu už budem cestovať iba prstom po mape :-( Preto sa aspoň vraciam v spomienkach na moje dávnejšie cestovanie a postupne píšem o ňom Na potulkách svetom.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ajka, keby tie krajiny boli trošičku bližšie :).
    Zuzi, tá tour de Taliansko musela byť fajn, tak nech vám vyjde aj to Toskánsko.
    Ilonka, s tou sklerózou si ma rozosmiala a gratulujem k výhre!
    Peaceragazza, držím palce s tým Talianskom.
    Milá Im, aj tebe všetko pekné v roku 2013!
    Daniela, dúfam,že sa recept podarí a tá Korzika tiež, aspoň v tomto roku!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…