Preskočiť na hlavný obsah

CHCETE MA?


Pod stromčekom ma čakala kniha, ktorej som neodolala pri predvianočnom nákupe pre mojich blízkych, kúpila si ju a ktorú mám  rozčítanú  na nočnom stolíku dobre dva týždne. Pri knihách sa to občas stáva.
Po prvotnom " čo teraz", som som rozhodla šetriť energiou a časom pri jej výmene a urobiť radosť aspoň jednej z vás, hlavne fanynke spisovateľky Frances Mayesovej, autorke knihy Pod toskánskym slnkom. Svoje zážitky zo života talianského vidieka opísala už v tretej knihe pod názvom  Toskánsko na každý deň  a túto som sa rozhodla venovať.
     Ak máte o ňu záujem  a keďže knižka je "trochu" tématicky zameraná na Toskánsko, napadlo ma sa vás spýtať, kde by ste najradšej cestovali, ak by vás neobmedzoval čas, rozpočet, okolnosti ....
    Z vaších odpovedí vylosujem jednu, dňa  6.1.2013 o 12,00 hodine. Teším sa na vaše cestovateľské sny.
Šťastnú cestu prstom na mape!
Kniha je v českom jazyku

Komentáre

  1. ...no ja by som chcela:-)....ako som už raz spomínala na inom blogu , Toskánsko a Provensálsko je moja vysnívaná krajina, kde ba som raz chcela ísť. No nepohrdla by som ani Nórskom a Fínskom:-)to určite nie:-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. juu Ivanka, tak ja by som chcela precestovat cely svet... :) milujem cestovanie a spoznavanie krajin. tento rok v maji sme boli zhodou okolnosti v taliansku. mali sme "tour de taliansko" a jednou zastavkou bolo aj toskansko. A tak sme sa s mojou drahou polovickou dohodli ze sa tam urcite vratime na dlhsie ... nie na tych par hodin co sme tam boli. je to neuveritelna krasa a klud. tak uvidime kedy sa nam postasti tam opat zavitat :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. No koukám, že jsem se shodli se soutěží, u mě je také jedna o knážku co jsem dostala dvakrát tak také zkus štěstí:) A ted k tvé otázce já právě Celou Itálii, komplet křížem krážem a všude bych ochutnávala ,Toskánsko mě také velmi zaujalo už jsem o něm četla hodně románů a všechny krásné, ted jsem dočetla VZdorující Toskánsko! Miluju celkově italskou kuchyni takže bych jí hlavně projedla:))))))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. U mě je to horší, já si ty knížky dvakrát kupuju sama :o) Pokročilá skleroza :o))
    Co se týká cestování, všechno u moře je super, úzké klikaté uličky, tržiště, .... ale mým zatím nesplněným druhým dětským snem (první byl putování po antických památkách) zůstává Maccu Picchu :o)

    Hezký závěr roku přeju ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ak by ma neobmedzovali okolnosti, vycestovala by som do Talianska. Milujem ho celým svojim ja a dúfam, že v budúcnosti sa tam usadím! :)

    Peacečka

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Všechno nejlepší do roku 2013,hodně zdraví, štěstí a spoustu tvořivých nápadů přeje Libuše

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tento blog som objavila iba pred chvíľou a zaujal ma nielen posledný článok, ale našla som si aj recept, ktorý v najbližších dňoch vyskúšam. No a teraz som si klikla aj sem. To, že jedným z mojich cestovateľských snov je tiež Provensálsko, som písala na mojom blogu Mimi a jej svet v článku pod názvom Môj cestovateľský sen. To, že ma tiež láka Škandinávia, najviac však Štokholm v zime, som už tiež písala. Rada by som videla aj Korziku, Austráliu a mnoho iných krajín. Zaujímavé je, že ma vôbec neláka Amerika. No vyzerá to tak, že na dlhú dobu už budem cestovať iba prstom po mape :-( Preto sa aspoň vraciam v spomienkach na moje dávnejšie cestovanie a postupne píšem o ňom Na potulkách svetom.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ajka, keby tie krajiny boli trošičku bližšie :).
    Zuzi, tá tour de Taliansko musela byť fajn, tak nech vám vyjde aj to Toskánsko.
    Ilonka, s tou sklerózou si ma rozosmiala a gratulujem k výhre!
    Peaceragazza, držím palce s tým Talianskom.
    Milá Im, aj tebe všetko pekné v roku 2013!
    Daniela, dúfam,že sa recept podarí a tá Korzika tiež, aspoň v tomto roku!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…