nedeľa, 23. decembra 2012

Čokoládový fondán


Myslím, že je to taká dobrá poistka pre prípad, ak by vám vybuchla rúra na pečenie,
alebo sa vám vianočné pečivo pripálilo,
alebo rúru už nechcete ani vidieť :).

Čokoládový fondán
 s orieškami
zdroj www.joyofbaking.com

1 1/2 pohára (360ml) orieškov - aké len máte radi -vlašské,pekanové, pistácie, mandle,arašidy...
414 ml salka t.j. sladké kondenzované mlieko
450 g horkej kvalitnej čokolády
2 PL masla
2 ČL vanilkového extraktu
.......................................................................................
1. Pripravte si menší pekáčik o rozmeroch cca 20 - 23 cm. Vystelte ho alobalom.
2. Orechy dajte na 8 minút zapiecť do rúry, dajte vychladnúť a nahrubo nasekajte - ja som si to prečítala neskôr - takže som orechy nezapekala - nič prevratné sa nestalo, ale myslím, že budú potom chrumkavejšie
3. Do misky, ktorú si dáme nad hrniec s vriacou vodou vylejeme kondenzované mlieko, nasekanú čokoládu a maslo. Miešajte pokiaľ sa všetko nespojí, ale POZOR, aby zmes nebola úplne horúca, lebo fondán potom bude zrnitý. Po odstavení prídáme vanilkový extrakt a nasekané orechy. 
4. Hotový fondán potom vylejeme do pripraveného pekáčika a necháme schladiť. Podľa receptu pri izbovej teplote, ale ja som to urýchlila pobytom v chladničke. Za pár hodín fondán pekne stuhne. Krájame malé kúsočky o rozmere jedného palca t.j. 2,5 cm.


                                         
                                                           Pekné predvianočné dni, s rúrou alebo bez !

2 komentáre:

  1. taketo nieco podobne sme robili aj podla receptu od Nigelly... a je to uzasna dobrota! mnaaam :)))prajem ti krasne Vianocne chvile, Ivanka! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Marysity,pravdu máš dobrota je to :), aj Tebe prajem krásne, veselé vianočné sviatky!!!

    OdpovedaťOdstrániť