Preskočiť na hlavný obsah

Vaječný koktejl

Keď je vonku takto ....... a včera večer bolo,

Požičané z pinterestu
jednu z mnohých vecí, ktoré môžete urobiť, je pripraviť si tento VAJEČNÝ KOKTEJL (EGGNOG) s kvapkou alkoholu, alebo bez. Je to obdoba tradičného  vaječného likéru, ktorý sa robí so salkom, tu kondenzované mlieko nedávame, takže je to trochu odľahčená verzia klasiky vianočného likéru.

Príprava je jednoduchá, recept je na 6-8 malých šálok, ja som robila 1/2 dávku.  Takže čo potrebujeme:

                                                       VAJEČNÝ  KOKTEJL
                                     (inšpirácia z www.williams-sonoma.com)


                 2 šálky mlieka
                 6 žĺtok
                 1 šálku cukru -bieleho kryštálového
                 alkohol podľa chuti - brandy,rum,whisky...

Do hrnca s ťažkým dnom (ja som použila kašičkovar) nalejeme 1 šálku mlieka, 6 žĺtkov, 1 šálku cukru - miešame metličkou a varíme do zhustnutia cca 8-10 minút. Odstavíme a potom prilejeme ďalšiu šálku mlieka. Ak sa rozhodnete pre alkoholický koktejl, teraz ho pridajte podľa chuti.  Môžeme dať vychladnúť, ale nám to chutilo takéto teplé. Je dobré ešte tento vaječný koktejl presitkovať, aby sme predišli hrudkám, ale nie je to nutné.  Môžeme podávať s kopčekom šľahačky, to nie je nevyhnutné, ale určite nápoj nezabudnite posypať škoricou, alebo nastrúhaným muškátovým orieškom. 

Komentáre

  1. Vy mi snad čtete myšlenky! Advent a ajrkoňak a naše dcery, pak nepřekročitelná linie a manžel a naši synové: Jak takovej tlamolep můžete pít?! Můžeme, jednou do roka MOOOC rády :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Biba, tieto dni si treba spríjemňovať :), aj ostatné.
    Peťka, raz do roka :)- no aj na veľkonočné sviatky to nie je zlé.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

DO PLAVIEK! - v kinách od 1. novembra

Keď som písala, že skoro všetko ofrfľávam, pri  tuhej analýze prečo?!, som sa dozvedela, že je to viac-menej "normálna " reakcia ženy na jej hormonálne zmeny, ktoré nás  "postihujú" okolo päťdesiatky :). Presťahovaním do domu, jeho rekonštrukciou, prenášaním vecí, nekonečným rozhodovaním kde budú zástrčky, aké kachličky vyberieme, mrzutostí s robotníkmi ......  je to asi aj normálna reakcia na to, že mi chýba čas na obyčajné veci, ktoré v mojom živote tak potrebujem.
Jednou z nich je aj návšteva kina a na tento film sa teším.

Štefan ŠTEC: Idu sobi + Oj, Maryčko (official CLIP)

Zimomriavky. Pri posledných tónoch a objatí našej babky a dedka, teda mojich svokrovcov, som si už utierala slzy.
      Všetko spolu, spev, nádherná kojšovská príroda, dedkova chalupa, energia, úsmevy, objatia a nakoniec láska našich.
        Aj keď viem, že nič nie je zadarmo.

Slivkovo-tvarohový koláč

Keď sa začína piecť so slivkami, blíži sa škola aj jeseň. Aspoň ja to tak mám. Pominuli nám horúčavy, ale prázdniny ešte nie, v chladničke som mala  prebytok tvarohu a sliviek,  tak som upiekla jednoduchý koláč na plech, inšpirovaná receptami z internetu.


                                  Slivkovo-tvarohový koláč
                                                                                                  na väčší plech

Na cesto:
2 hrnčeky polohrúbej múky (t.j. jeden hrnček = 250 ml)
1 hrnček kryštálového cukru - ja som dala hnedý
1 hrnček mlieka
1/2 hrnčeka oleja
2 vajcia
1 prášok na pečenie

Plnka:
500 g tvarohu
2  vajcia
1 hrnček kryštálohého cukru
1 ks vanilkového cukru
1 ks vanilkového pudingu (zlatý klas)
slivky

1. Vajcia, cukor, mlieko a olej  spolu vymiešame mixérom. Postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vymiešame do hladka.
2. Pripravíme si plnku tak, že zmiešame tvaroh, cukor, vanilkový cukor, puding a vajcia.
3. Na vymastený a múkou vysypaný plech vylejeme polovicu prip…