Preskočiť na hlavný obsah

Sila fotografie


                      Povedali by ste, že túto známu fotografiu vytvoril jeden z najväčších vojnových dopisovateľov minulého storočia?  Ja nie. Trochu mi to pripomína rozprávku o Janíčkovi a Marienke a ich perníkovej chalúpke.  Fotografia vznikla jedného dňa v roku 1946, po tom ako bol autor Eugene Smith ťažko ranený počas minometnej paľby, dva roky nedržal fotoaparát v ruke a ani on sám netušil, či sa vôbec niekedy k fotografii vráti.
Takže vráťme sa prosím, k tomu dňu, roku 1946 keď sa vybral so svojim deťmi Juanitou a Patrickom na prechádzku. V jednom okamihu starší brat chytil ruku svojej sestry a ponáhľali sa vpred na čistinku.Vtedy si ich otec uvedomil, v tomto okamihu, napriek všetkému, napriek vojnovým hrôzam,ktoré prežil a nafotil,  že život je krásny, aspoň na ten krátky okamih.
                     Myslím, že to máme všetci rovnako. Kdesi som čítala v rozhovore s jednou milou herečkou, že okamih šťastia prežila, keď sa pozerala na svoje lyžujúce deti, sneh romanticky padal a bol to ten magický okamih šťastia. Že všetko je tak, ako má byť.  Tak si to chcela zopakovať o rok rovnako. Všetko bolo ako ten minulý rok, deti na svahu, lyžujúce , aj sneh padal, ale ten okamih nikde :).

Viac o tvorbe, povojnovej aj tu:


Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Slivkovo-tvarohový koláč

Keď sa začína piecť so slivkami, blíži sa škola aj jeseň. Aspoň ja to tak mám. Pominuli nám horúčavy, ale prázdniny ešte nie, v chladničke som mala  prebytok tvarohu a sliviek,  tak som upiekla jednoduchý koláč na plech, inšpirovaná receptami z internetu.


                                  Slivkovo-tvarohový koláč
                                                                                                  na väčší plech

Na cesto:
2 hrnčeky polohrúbej múky (t.j. jeden hrnček = 250 ml)
1 hrnček kryštálového cukru - ja som dala hnedý
1 hrnček mlieka
1/2 hrnčeka oleja
2 vajcia
1 prášok na pečenie

Plnka:
500 g tvarohu
2  vajcia
1 hrnček kryštálohého cukru
1 ks vanilkového cukru
1 ks vanilkového pudingu (zlatý klas)
slivky

1. Vajcia, cukor, mlieko a olej  spolu vymiešame mixérom. Postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vymiešame do hladka.
2. Pripravíme si plnku tak, že zmiešame tvaroh, cukor, vanilkový cukor, puding a vajcia.
3. Na vymastený a múkou vysypaný plech vylejeme polovicu prip…

Z nočného

stolíka. Krásna kuchárska kniha, s krásnymi fotografiami ešte krásnejšej Mimi, matke ôsmych detí a majiteľke 15 psov, ako to všetko zvláda, je pre mňa záhadou.  Asi to bude tým francúzskym vidiekom .....


Viac na blogu MIMI THORISSON.