Preskočiť na hlavný obsah

Lososovanie

   Keď sa moja sestra dozvedela, že jej synovec sa učí (na odbornej hotelovej škole ) variť - teda dochucovať jedlo pomocou VEGETY,  sťažka predýchala (to viacerí)  a  pod stromčekom nášho nádejného kuchára čakala kolekcia kurzov varenia + 1 člena rodiny.
    1.lekcia Losos a plno vína a masla. Bolo to výborné, aj bez vegety :), podľa môjho 15 ročného kuchára.
                             Najprv ho  treba chytiť, aspoň táááákehoto.
                               Potom správne nafiletovať, nezabudnúť vybrať ten právny a ostrý nôž.
A potom už len variť ......
Losos so sépiovým rizotom
a to treba miešať a miešať a nakoniec pridať maslo a maslo
a jesť s jemne pripravenou zeleninkou
piroh plnený s hráškovým pyré a losom, mne by táto príprava zabrala 1/2dňa
                                                          lososový tatarák by som zvládla rýchlejšie :)

Komentáre

  1. vegetu by som zakazala a zatvorila cloveka, ktory ju vymyslel ;DDD a to nehovorim este o kadejakych inych serepetickach v prasku ;o((( na taky kurz by som isla hocikedy! to jedlo vyzera uuuuzasne!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Marianna,všetci sme sa poriadne zhrozili, že na škole, kde učia budúcich kuchárov, prevádzkovateľov reštaurácií ešte aj dnes učia spiatočnicky, keď v každom poriadnom obchode predávajú čerstvé bylinky.Alebo ich trochu pobádali aby prejavili svoju kreatívnosť a sami si ich pestovali v rámci odbornej výchovy, ach jaj. A takto to potom u nás vyzerá :(.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Cerstve bylinky su naj! a zabudla som este, mlademu kucharovi drzim palce ;o)

      Odstrániť
    2. Ďakujem, odkážem, myslím, že to bude potrebovať :)!

      Odstrániť
  3. Wau. Mám rada mužov, ktorí vedia variť. Natália kuchyňu obchádza veľkým oblúkom. Tvrdí, že jej partner bude vedieť variť. Takže Ivka možno budeme rodina. Pozdrav Jakuba.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Olinka, s tými mužmi máme rovnaký vkus :). Naša Ňaňa má teraz tiež iné priority a jej priateľ si vie uvariť, tak sa mi vidí, že ich generácia je už pekne emancipovaná.Jakuba pozdravím,díky,momentálne je na lyžiarskom. Rada som ťa počula!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…