Preskočiť na hlavný obsah

Tvarohový koláč


     Recept je expresný, však uvidíte:

                                                        TVAROHOVÝ  KOLÁČ
                                            za inšpiráciu ďakujem: http://blog.veruska.cz/



                                               Posýpka: 100 g studeného masla, hrnček múky - špaldová s pohankovou pol na pol (v pôvodnom je mix špaldovej s pohankovou a pšeničnou polohrubou), pol hrnčeka hnedého cukru (v pôvodnom je práškový)
                                              Náplň:  250 g tvarohu, 250 g ricotty, 150 g kyslej smotany, 100 ml mlieka, 
pol hrnčeka práškového cukru, 1 vanilkový pudingový prášok, ovocie podľa chuti - ja som použila mrazenú zmes malín,černíc, ríbezlí...

Postup:   1. Sporák si predhrejeme na 180 °C. Dno tortovej formy vystelieme papierom na pečenie a boky vymažeme maslom.
2. Zo surovín na posýpku vypracujeme drobivú posýpku ručne, alebo si pomôžeme mixérom. Cca 3/4 posýpky nasypeme na dno formy.
3. Zmiešame suroviny na náplň, nakoniec pridáme ovocie, ja som použila mrazené, zľahka premiešame. Nalejeme na posýpku a na vrch dáme zbytok posýpky.
4. Pečieme cca 50-60 minút do zlatista. Najlepšie chutí a lepšie sa krája studený. 



A potom prechádzka, však?


Komentáre

  1. Ivanka, krásne fotky a aj koláč! :-) Prajem krásny víkend! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ywett, díky! Krásny bol aj keď tak rýchlo ubehol!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Slivkovo-tvarohový koláč

Keď sa začína piecť so slivkami, blíži sa škola aj jeseň. Aspoň ja to tak mám. Pominuli nám horúčavy, ale prázdniny ešte nie, v chladničke som mala  prebytok tvarohu a sliviek,  tak som upiekla jednoduchý koláč na plech, inšpirovaná receptami z internetu.


                                  Slivkovo-tvarohový koláč
                                                                                                  na väčší plech

Na cesto:
2 hrnčeky polohrúbej múky (t.j. jeden hrnček = 250 ml)
1 hrnček kryštálového cukru - ja som dala hnedý
1 hrnček mlieka
1/2 hrnčeka oleja
2 vajcia
1 prášok na pečenie

Plnka:
500 g tvarohu
2  vajcia
1 hrnček kryštálohého cukru
1 ks vanilkového cukru
1 ks vanilkového pudingu (zlatý klas)
slivky

1. Vajcia, cukor, mlieko a olej  spolu vymiešame mixérom. Postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vymiešame do hladka.
2. Pripravíme si plnku tak, že zmiešame tvaroh, cukor, vanilkový cukor, puding a vajcia.
3. Na vymastený a múkou vysypaný plech vylejeme polovicu prip…

Z nočného

stolíka. Krásna kuchárska kniha, s krásnymi fotografiami ešte krásnejšej Mimi, matke ôsmych detí a majiteľke 15 psov, ako to všetko zvláda, je pre mňa záhadou.  Asi to bude tým francúzskym vidiekom .....


Viac na blogu MIMI THORISSON.