Preskočiť na hlavný obsah

Cukor, .......


čokoláda. Asi tušíte, čo už len za tie bodky môžeme vymeniť, v tomto ročnom období.  Káva to nie je, takže  správne je to tekvica. Ide o  tekvicový koláč predávaný v sieti Starbucks, ktorého recept je plný internet. Ak máte záujem o  pôvodný recept, pečte ho vo forme biskupského chlebíka, vynechajte orechy, použite hladkú múku a nepolievajte čokoládou :) Ak máte záujem o ten môj, smelo do toho:


                                                           Tekvicový koláč

                1 1/2 pohára ražnej celozrnej múky
                  2 ČL tekvicového korenia - alebo 1/2 ČL škorice,
1/4 ČL klinčeka, 1/4 ČL muškátového orieška - všetky namleté
                      1/2 ČL soli
                      2 ČL prášku do pečiva
                      1 pohár hnedého cukru
                      1/2 pohára bieleho jogurtu
                      3 vaječné bielka 
                      1 pohár tekvicového pyré
                      orechy - nemusia byť a čokoláda na poliatie
.................................................................

1. Najprv si pripravíme tekvicové pyré. Je to jednoduché, rozpolíme si tekvicu, vydlabeme jadro a položíme ju dužinou na papier na pečenie. Pečieme na 200 °C cca 30 minút. Tekvica je upečená, ak do nej pichneme vidličkou a je pekne mäkká. Pyré necháme vychladnúť.
2. Zmiešame cukor + jogurt + vaječné bielka. Pridáme vychladnuté tekvicové pyré a všetko zmiešame.
3. V miske si pripravíme sypkú zmes - t.j. múku + korenie + soľ + prášok do pečenia - všetko to spolu zmiešame a vsypeme do dyňovo vajíčkovej hmoty, ak chceme pridáme orechy. Miešame dovtedy pokiaľ sa nám všetky suroviny pekne nespoja. 
4. Vylejeme do pripavenej formy, pečieme cca 60 minút na 200 °C. Môžeme poliať čokoládou.

                    




A potom malé popreháňanie seba, oviec, kôz a zber šípok na zimu. 

                                                                    Pekný pondelok !

Komentáre

  1. Hmm, ten vypadá móc dobře:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ajka, bol aj dobrý, našťastie zostal mi len jeden kúsok :). Pekný povolebný týždeň!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.