Preskočiť na hlavný obsah

Cukor, .......


čokoláda. Asi tušíte, čo už len za tie bodky môžeme vymeniť, v tomto ročnom období.  Káva to nie je, takže  správne je to tekvica. Ide o  tekvicový koláč predávaný v sieti Starbucks, ktorého recept je plný internet. Ak máte záujem o  pôvodný recept, pečte ho vo forme biskupského chlebíka, vynechajte orechy, použite hladkú múku a nepolievajte čokoládou :) Ak máte záujem o ten môj, smelo do toho:


                                                           Tekvicový koláč

                1 1/2 pohára ražnej celozrnej múky
                  2 ČL tekvicového korenia - alebo 1/2 ČL škorice,
1/4 ČL klinčeka, 1/4 ČL muškátového orieška - všetky namleté
                      1/2 ČL soli
                      2 ČL prášku do pečiva
                      1 pohár hnedého cukru
                      1/2 pohára bieleho jogurtu
                      3 vaječné bielka 
                      1 pohár tekvicového pyré
                      orechy - nemusia byť a čokoláda na poliatie
.................................................................

1. Najprv si pripravíme tekvicové pyré. Je to jednoduché, rozpolíme si tekvicu, vydlabeme jadro a položíme ju dužinou na papier na pečenie. Pečieme na 200 °C cca 30 minút. Tekvica je upečená, ak do nej pichneme vidličkou a je pekne mäkká. Pyré necháme vychladnúť.
2. Zmiešame cukor + jogurt + vaječné bielka. Pridáme vychladnuté tekvicové pyré a všetko zmiešame.
3. V miske si pripravíme sypkú zmes - t.j. múku + korenie + soľ + prášok do pečenia - všetko to spolu zmiešame a vsypeme do dyňovo vajíčkovej hmoty, ak chceme pridáme orechy. Miešame dovtedy pokiaľ sa nám všetky suroviny pekne nespoja. 
4. Vylejeme do pripavenej formy, pečieme cca 60 minút na 200 °C. Môžeme poliať čokoládou.

                    




A potom malé popreháňanie seba, oviec, kôz a zber šípok na zimu. 

                                                                    Pekný pondelok !

Komentáre

  1. Hmm, ten vypadá móc dobře:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ajka, bol aj dobrý, našťastie zostal mi len jeden kúsok :). Pekný povolebný týždeň!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…