Preskočiť na hlavný obsah

Keď

je vonku takto


predpokladáte , že v lesoch musí byť plno húb

mne sa zadarilo až takto :), ešteže to istia predávajúci cestou z chalupy a naša chuť na našu nedelňajšiu  hubovú praženicu bola  reálnejšia

Už ste počuli, že o hubovej praženici s bryndzou? Ak milujete huby a neodradí vás trochu nevábne vyzerajúca konzistencia hotovej praženice, určite neoľutujete. Vyskúšajte túto typickú kojšovskú  špecialitu.


Hubová praženica s bryndzou
................................................

huby,
vajíčka,
bryndza,soľ, olej

pomer húb, vajíčiek a bryndze neuvádzam, lebo sa to ani nedá, ALE zásada je tá, že húb musí byť veľa, veľa a vajíčko - vajíčka len tak ako doplnok, aby bolo cítiť huby a nie vajíčka. Preto je to taká špecialita dosť vzácna, lebo tu ide o huby a tých nikdy nie je dosť :).
1. Huby si pekne očistíme a zľahka umyjeme. Dlho ich nenamáčame, aby nenasali zbytočne veľa vody.
2. Nahrubo ich nastrúhame na strúhadle.
3. Do hrnca nalejeme olej, po jeho rozpálení nasypeme nastrúhané huby a začneme trpezlivo miešať. Na miernom ohni to vykonávame dlho - predlho, trvá to približne 45 minút až hodinu.
4. Pri miešaní sa zúčastňuje celá rodina, keďže táto hubová hmota sa rada pripaľuje, mieša sa často ... a dlho. Ak máte pocit, že sa to pripaľuje príliš rýchlo, môžete pridať trochu vody a určite znížte plameň. Pozor na to, aby nedošlo k ich vysušeniu, to potom praženica chutí, ale už to nie je ono.
5. Po trpezlivom miešaní nám vznikne tákáto hmota, vyzerá ako vyzerá, ale vonia nádherne.
6. Pripravíme si vajíčka a bryndzu. Ako som spomínala, vajíčiek radše menej, aby bolo cítiť huby. Keďže ja som mala obrovské množstvo húb tak som použila až 4 vajíčka. Bryndzu dajte podľa chuti, pridávajte postupne, zamiešajte a ochutnajte.
7. Takže do upraženej hubovej hmoty pridáme najprv bryndzu, a postupne pridávame vajíčka, miešame rýchlo, aby sa nám to pekne spojilo do jednoliatej hmoty. Nakoniec pridáme soľ, podľa chuti a podľa toho koľko sme dali bryndze.
8. Nakoniec všetko ešte chvíľu povaríme.

9. A je hotovo. Dobrú chuť!

Komentáre

  1. fiha....kombinaciu huby s bryndzou ...to som este nepocula...musi to byt zaujimava kombinacia :), pekne dni, Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Joj, to je úlovek:-) A recept neznám:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zuzka, tá kombinácia je veru zaujimavá, tu sa kedysi chovalo veľa oviec, takže bryndza musela byť skoro všade :), aj tebe pekné dni.
    Ajka, aj tá jedna huba poteší :), dúfam, že cez víkend sa polepším.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

DO PLAVIEK! - v kinách od 1. novembra

Keď som písala, že skoro všetko ofrfľávam, pri  tuhej analýze prečo?!, som sa dozvedela, že je to viac-menej "normálna " reakcia ženy na jej hormonálne zmeny, ktoré nás  "postihujú" okolo päťdesiatky :). Presťahovaním do domu, jeho rekonštrukciou, prenášaním vecí, nekonečným rozhodovaním kde budú zástrčky, aké kachličky vyberieme, mrzutostí s robotníkmi ......  je to asi aj normálna reakcia na to, že mi chýba čas na obyčajné veci, ktoré v mojom živote tak potrebujem.
Jednou z nich je aj návšteva kina a na tento film sa teším.

Štefan ŠTEC: Idu sobi + Oj, Maryčko (official CLIP)

Zimomriavky. Pri posledných tónoch a objatí našej babky a dedka, teda mojich svokrovcov, som si už utierala slzy.
      Všetko spolu, spev, nádherná kojšovská príroda, dedkova chalupa, energia, úsmevy, objatia a nakoniec láska našich.
        Aj keď viem, že nič nie je zadarmo.

Slivkovo-tvarohový koláč

Keď sa začína piecť so slivkami, blíži sa škola aj jeseň. Aspoň ja to tak mám. Pominuli nám horúčavy, ale prázdniny ešte nie, v chladničke som mala  prebytok tvarohu a sliviek,  tak som upiekla jednoduchý koláč na plech, inšpirovaná receptami z internetu.


                                  Slivkovo-tvarohový koláč
                                                                                                  na väčší plech

Na cesto:
2 hrnčeky polohrúbej múky (t.j. jeden hrnček = 250 ml)
1 hrnček kryštálového cukru - ja som dala hnedý
1 hrnček mlieka
1/2 hrnčeka oleja
2 vajcia
1 prášok na pečenie

Plnka:
500 g tvarohu
2  vajcia
1 hrnček kryštálohého cukru
1 ks vanilkového cukru
1 ks vanilkového pudingu (zlatý klas)
slivky

1. Vajcia, cukor, mlieko a olej  spolu vymiešame mixérom. Postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vymiešame do hladka.
2. Pripravíme si plnku tak, že zmiešame tvaroh, cukor, vanilkový cukor, puding a vajcia.
3. Na vymastený a múkou vysypaný plech vylejeme polovicu prip…