Preskočiť na hlavný obsah

Keď

je vonku takto


predpokladáte , že v lesoch musí byť plno húb

mne sa zadarilo až takto :), ešteže to istia predávajúci cestou z chalupy a naša chuť na našu nedelňajšiu  hubovú praženicu bola  reálnejšia

Už ste počuli, že o hubovej praženici s bryndzou? Ak milujete huby a neodradí vás trochu nevábne vyzerajúca konzistencia hotovej praženice, určite neoľutujete. Vyskúšajte túto typickú kojšovskú  špecialitu.


Hubová praženica s bryndzou
................................................

huby,
vajíčka,
bryndza,soľ, olej

pomer húb, vajíčiek a bryndze neuvádzam, lebo sa to ani nedá, ALE zásada je tá, že húb musí byť veľa, veľa a vajíčko - vajíčka len tak ako doplnok, aby bolo cítiť huby a nie vajíčka. Preto je to taká špecialita dosť vzácna, lebo tu ide o huby a tých nikdy nie je dosť :).
1. Huby si pekne očistíme a zľahka umyjeme. Dlho ich nenamáčame, aby nenasali zbytočne veľa vody.
2. Nahrubo ich nastrúhame na strúhadle.
3. Do hrnca nalejeme olej, po jeho rozpálení nasypeme nastrúhané huby a začneme trpezlivo miešať. Na miernom ohni to vykonávame dlho - predlho, trvá to približne 45 minút až hodinu.
4. Pri miešaní sa zúčastňuje celá rodina, keďže táto hubová hmota sa rada pripaľuje, mieša sa často ... a dlho. Ak máte pocit, že sa to pripaľuje príliš rýchlo, môžete pridať trochu vody a určite znížte plameň. Pozor na to, aby nedošlo k ich vysušeniu, to potom praženica chutí, ale už to nie je ono.
5. Po trpezlivom miešaní nám vznikne tákáto hmota, vyzerá ako vyzerá, ale vonia nádherne.
6. Pripravíme si vajíčka a bryndzu. Ako som spomínala, vajíčiek radše menej, aby bolo cítiť huby. Keďže ja som mala obrovské množstvo húb tak som použila až 4 vajíčka. Bryndzu dajte podľa chuti, pridávajte postupne, zamiešajte a ochutnajte.
7. Takže do upraženej hubovej hmoty pridáme najprv bryndzu, a postupne pridávame vajíčka, miešame rýchlo, aby sa nám to pekne spojilo do jednoliatej hmoty. Nakoniec pridáme soľ, podľa chuti a podľa toho koľko sme dali bryndze.
8. Nakoniec všetko ešte chvíľu povaríme.

9. A je hotovo. Dobrú chuť!

Komentáre

  1. fiha....kombinaciu huby s bryndzou ...to som este nepocula...musi to byt zaujimava kombinacia :), pekne dni, Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Joj, to je úlovek:-) A recept neznám:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zuzka, tá kombinácia je veru zaujimavá, tu sa kedysi chovalo veľa oviec, takže bryndza musela byť skoro všade :), aj tebe pekné dni.
    Ajka, aj tá jedna huba poteší :), dúfam, že cez víkend sa polepším.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…