Preskočiť na hlavný obsah

Na nočnom stolíku

 sa mi momentálne nachádza táto kuchárska kniha,vraj biblia klasickej talianskej kuchyne od Marcelly Hazan. To čo urobila Julia Child pre propagáciu francúzskej kuchyne v Amerike, to urobila práve Marcella Hazan pre tú taliansku. Ale nie o tom som chcela.
  Ako som už spomínala, pred spaním si čítam každodenne aspoň 5 minút, všetko závisí od únavy, obsahu knihy..... pri tejto som zaspávala veľmi príjemne a to pri vôni mora, špagiet, cesta na pizzu, baklažánov ..............
Takže pochopíte, že na obed som za 10 minút pripravila tieto špagety - síce som nebola inšpirovaná žiadnym   konkrétnym receptom ale skoro každým v knihe :). Lebo okrem surovín, je dôležité variť s láskou. A to teda Marcella vedela.
   Tieto sú pripravované expresne: Dáme variť vodu a podľa návodu uvaríme cestoviny. Medzitým na olivovom oleji popražíme cibuľku, ja som pridala aj trochu póru a o niečo neskôr som doložila na plátky nakrájaný cesnak. Keďže teraz sú jedlé ešte tak cherry paradajky, použila som tie, približne 10 ks - tie som umyla, nakrájala a šup k cibuľke a cesnaku. Nakoniec  som pridala umytý čerstvý špenát. Všetko som to premiešala a ihneď vypla plyn. Prikryla som hrniec pokrievkou, aby špenát pekne zmäkol. Uvarené špagety som dala do misy, pridala špenátovo-paradajkovú zmes, všetko premiešala, dosolila a pokvapkala olivovým olejom. Podávala s parmezánom.
    Kniha určite pobudne na mojom nočnom stolíku trochu dlhšie, je pomerne objemná, obsahuje 703 strán, takže som dosť zvedavá ako ovplyvní moje kulinárske plány na zajtra.



Komentáre

  1. Tak túto knihu som si kúpila asi pred rokom. A už som z nej vyskúšala veľa receptov.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jarmilka, tak tak ako píšeš, kniha už je staršieho dáta, s jej kúpou som dosť váhala, predsa len, nemusím mať každú druhú o varení aj doma, ale keď som sa dozvedela v septembri o umrtí Hazan a predsa ide o bibliu talianskej kuchyne, tak som si ju predsa len kúpila. Ešte pekný večer!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hmm.... jsem nějak dostala hlad na ty špagety:-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ajka, hmm, tak v stredu :), vtedy ich varí môj muž. Šúrovanie kuchyne ostáva na mne, minule mu 3x! vykypela voda so špagetami, takže sporák stál za to. Ale nejak ma život naučil, že nemôžem mať všetko, uvarené aj čistý sporák :))).

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Nestihnem

Prag from Konstantin Escher on Vimeo .     toho tak veľa ako na videu, ale o čo sa za túto nedeľu v Prahe pokúsim :))) : -    vidieť a inšpirovať sa  novými výstavnými  kúskami na http://www.praguepatchworkmeeting.com/  a nemám v úmysle sa veľmi brániťnovým skladovým zásobám vo forme látok- keby ste videli tie moje, tak by ste mi to určite zakázali, však Ľudka :))),  -   dať si kávu v mojej obľúbenej kaviarni Spomienky na Afriku, vlastne už sa volá  Cafe Ebel,myslím aspoň, http://ebelcoffee.cz/cz  -   uknižkovať sa v kníhkupectve LUXOR na Václaváku http://neoluxor.cz/pobocky/palac-knih-neoluxor/ , v nedeľu otvorené do 19,00,        alebo si len tak vyložím nôžky (počasie sa má pokaziť,tak neviem-neviem) a budem pozerať na Vltavu,        tak mi prosím poprajte šťastnú cestu a naschledanou! PS: Milá moja rodina hlásim, že opäť začnem fungovať, ako sa patrí,už sa na to teším :)))!