Ako ste si určite všimli, v poslednej dobe pečiem značne minimalisticky. Stačí si spomenúť na gaštanovú bábovku, ktorá sa pečie len z gaštanového pyré a vajíčok. Táto tortička je niečo podobné. Stačí len kvalitná čokoláda, zopár vajíčok, maslo, 1/2 polievkovej lyžice MÚKY a 1/2 polievkovej lyžice cukru. Fakt. Ak by ste ju chceli pekne veľkú, všetky ingrediencie zdvojnásobte, ja som použila malú tortovú, myslím, že s priemerom 16 cm.
Francúzska čokoládová torta
(alebo aj Čokoládová torta Evelyn Sharp)
227 g čokolády min.64%
5 PL zmäknutého masla
štipka soli
1/2 PL hladkej múky
1/2 PL cukru
2 vajcia.
Najprv si rozpustíme čokoládu nad parou. Necháme ju trochu vychladnúť a pridáme maslo, soľ, cukor a múku. Nakoniec žĺtky. Z bielok si vyšľaháme tuhý sneh a pekne zľahka ho zamiešame do čokoládovej hmoty. Vylejeme do pripravenej tortovej formy, ktorú sme vymazali tukom a vysypali múkou. Pečieme POZOR podľa receptu na 220 °C iba 10 minút, (okraje majú byť tuhé a stred ešte morký) a potom sa rúra vypne, otvoria sa dvierka sporáka a nechá sa torta dôjsť. Trochu som sa toho obávala, piekla som ako zvyčajne na 200 °C cca 20 minút, preto je aj trochu tmavšia a menej vzhľadná, ale na chuti to myslím neubralo. Určite nabudúce vyskúšam podľa receptu. Lebo naozaj to stojí za to. Určite podávame so šľahačkou, creme fraiche,alebo ako my v stredu večer s vymiešaným vanilkovým pribináčkom a bielym jogurtom.
Moja torta nie je tak pekne fotogenická, tak som si dovolila stiahnúť foto zo stránky kde som sa inšpirovala (ďakujem pekne, tie fotky sú nádherné ): http://www.thetarttart.com/2014/02/evelyn-sharpes-chocolate-cake/
Táto je z dvojnásobnej dávky za použitia až 1 PL múky, 1PL cukru a 4 vajec :), zdroj z: http://www.nytimes.com/2011/02/27/magazine/27Food-t-001.html
Komentáre
Zverejnenie komentára