Preskočiť na hlavný obsah

Minimalizmus


Ako ste si určite všimli, v poslednej dobe pečiem značne minimalisticky. Stačí  si spomenúť  na gaštanovú bábovku, ktorá sa pečie len z gaštanového pyré a vajíčok. Táto tortička je niečo podobné. Stačí len kvalitná čokoláda, zopár vajíčok, maslo, 1/2 polievkovej lyžice MÚKY a 1/2 polievkovej lyžice cukru. Fakt. Ak by ste ju chceli pekne veľkú, všetky ingrediencie zdvojnásobte, ja som použila malú tortovú, myslím, že s priemerom 16 cm.

Francúzska čokoládová torta
                                    (alebo aj Čokoládová torta Evelyn Sharp)
                                                              


227 g čokolády min.64%
5 PL zmäknutého masla
štipka soli  
1/2 PL hladkej múky 
1/2 PL cukru
2 vajcia.

Najprv si rozpustíme čokoládu nad parou. Necháme ju trochu vychladnúť a pridáme maslo, soľ, cukor a múku. Nakoniec žĺtky. Z bielok si vyšľaháme tuhý sneh a pekne zľahka ho zamiešame do čokoládovej hmoty. Vylejeme do pripravenej tortovej formy, ktorú sme vymazali tukom a vysypali múkou. Pečieme POZOR podľa receptu na 220 °C iba 10 minút, (okraje majú byť tuhé a stred ešte morký) a potom sa rúra vypne, otvoria sa dvierka sporáka a nechá sa torta dôjsť. Trochu som sa toho obávala, piekla som ako zvyčajne na 200 °C cca 20 minút, preto je aj trochu tmavšia a menej vzhľadná, ale na chuti to myslím neubralo.  Určite nabudúce vyskúšam podľa receptu. Lebo naozaj to stojí za to. Určite podávame so šľahačkou, creme fraiche,alebo ako my v stredu večer s vymiešaným vanilkovým pribináčkom a bielym jogurtom.


Moja torta nie je  tak pekne fotogenická, tak som si dovolila stiahnúť foto zo stránky kde som sa inšpirovala  (ďakujem pekne, tie fotky sú nádherné ): http://www.thetarttart.com/2014/02/evelyn-sharpes-chocolate-cake/
Táto je z dvojnásobnej dávky za použitia až 1 PL múky, 1PL cukru a 4 vajec :), zdroj z: http://www.nytimes.com/2011/02/27/magazine/27Food-t-001.html




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…