Preskočiť na hlavný obsah

Minimalizmus


Ako ste si určite všimli, v poslednej dobe pečiem značne minimalisticky. Stačí  si spomenúť  na gaštanovú bábovku, ktorá sa pečie len z gaštanového pyré a vajíčok. Táto tortička je niečo podobné. Stačí len kvalitná čokoláda, zopár vajíčok, maslo, 1/2 polievkovej lyžice MÚKY a 1/2 polievkovej lyžice cukru. Fakt. Ak by ste ju chceli pekne veľkú, všetky ingrediencie zdvojnásobte, ja som použila malú tortovú, myslím, že s priemerom 16 cm.

Francúzska čokoládová torta
                                    (alebo aj Čokoládová torta Evelyn Sharp)
                                                              


227 g čokolády min.64%
5 PL zmäknutého masla
štipka soli  
1/2 PL hladkej múky 
1/2 PL cukru
2 vajcia.

Najprv si rozpustíme čokoládu nad parou. Necháme ju trochu vychladnúť a pridáme maslo, soľ, cukor a múku. Nakoniec žĺtky. Z bielok si vyšľaháme tuhý sneh a pekne zľahka ho zamiešame do čokoládovej hmoty. Vylejeme do pripravenej tortovej formy, ktorú sme vymazali tukom a vysypali múkou. Pečieme POZOR podľa receptu na 220 °C iba 10 minút, (okraje majú byť tuhé a stred ešte morký) a potom sa rúra vypne, otvoria sa dvierka sporáka a nechá sa torta dôjsť. Trochu som sa toho obávala, piekla som ako zvyčajne na 200 °C cca 20 minút, preto je aj trochu tmavšia a menej vzhľadná, ale na chuti to myslím neubralo.  Určite nabudúce vyskúšam podľa receptu. Lebo naozaj to stojí za to. Určite podávame so šľahačkou, creme fraiche,alebo ako my v stredu večer s vymiešaným vanilkovým pribináčkom a bielym jogurtom.


Moja torta nie je  tak pekne fotogenická, tak som si dovolila stiahnúť foto zo stránky kde som sa inšpirovala  (ďakujem pekne, tie fotky sú nádherné ): http://www.thetarttart.com/2014/02/evelyn-sharpes-chocolate-cake/
Táto je z dvojnásobnej dávky za použitia až 1 PL múky, 1PL cukru a 4 vajec :), zdroj z: http://www.nytimes.com/2011/02/27/magazine/27Food-t-001.html




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a ...

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech       ...

Banánový chlebík

máme v našej rodine všetci radi, takže ho pečiem rada a často. Tento som piekla cez víkend.  Ja ho mám rada šťavnatejší, vlhkejší. A práve tento recept patrí medzi tie mne chuťovo vyhovujúce. Tak, keď sa Vám na kuchynskej linke "povaľujú" prezreté banány, smelo do toho!                                                                           Banánový chlieb                                                                      1 pohár  = 250 ml 1 a 3/4 pohára hladkej múky 3/4 pohára trstinového cukru 1 ČL sódy bikarbóny 1/2 ČL soli 1 ČL škorice 3 banány 2 vajcia 1/2 pohára oleja nahrubo nasekaná č...