Preskočiť na hlavný obsah

Koláč



na nedeľu. Ako ste si všimli, musí byť rýchly, jednoduchý, dobrý a trochu zdravý (no to zas nie stále). Z trhu sme doniesli krásne jablká, takže voľba padla na tento:

                                    FRANCÚZSKY JABLKOVÝ KOLÁČ
                                                     
                                                     Na cesto:             
                                                     100 g hladkej múky + 100 g polohrúbej múky --- ja som ich                                                              nahradila 200 g pohánkovej múky, 
                                                     100 g masla
                                                     1 žĺtok
                                                     2 PL vody - keďže som použila pohánkovú múku,pridala                                                                  som 4PL ,takže všetko závisí od múky
                                                     štipka soli
                                                     Na plnku: 
                                                     4 - 5 jabĺk
                                                     3 PL hnedého cukru
                                                     50 g roztopeného masla
                                                     Na glazúru:
                                                     3 -  4 PL marhuľového, alebo broskyňového džemu
                                                     2 PL rumu

Postup: Z múky, masla, soli, žĺtka a vody vypracujeme cesto. Ja som použila mixér. Ako som už písala vyššie, použila som pohánkovú múku, pri miesení bolo potrebné pridať o niečo viac vody, aby som vypracovala úhľadný bochník. Potom toto cesto zabalíme a dáme odpočívať  najmenej  na 1/2 hodiny do chladničky. Tu by som rada upozornila, že do cesta nejde žiaden cukor, čo mojim mužom v rodine trochu chýbalo, mne to vôbec neprekážalo. Teda, ak máte radi sladké, predpokladám, že sa nič neudeje, ak do cesta pridáte 2 PL cukru. 
              Pripravíme si plnku. Umyjeme a olúpeme jablká a nakrájame ich na tenké plátky.
Cesto vytiahneme z chladničky, na dosku si dáme trocha múky a cesto vyvaľkáme. Išlo mi to celkom v pohode, ale pri prenášaní do keramickej formy (vymazanej a posypanej múkou) sa mi trochu potrhalo. Nič sa nedeje, ide to pekne napraviť prstami a lyžicou. Na cesto naukladáme do kruhu mesiačiky jabĺk, tak aby sa prekrývali. Jablká posypeme cukrom a pokvapkáme roztopeným maslom. Pečieme na 45 minút pri teplote 200°C.
               Nakoniec si pripravíme glazúru.  Do misky si dáme džem + rum, vymiešame do hladka. Počkáme si až koláč bude upečený. Potrieme ním povrch jabĺk, dáme ho ešte na 3 minúty do rúry. Najlepšie pod gril, ale nie je to nutné.
              Podávame so šľahačkou, zmrzlinou alebo jogurtom.

















Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…