Preskočiť na hlavný obsah

Na nočnom stolíku

mám túto novú (pre mňa vydarenú) knihu.
Takže zaspávam pri miesení cesta, vôni upečeného kváskového chleba s figami, orechmi a badiánom,  pri trpezlivom prekladaní cesta na mäkkučké croissanty, pri vyťahovaní cesta na arménsky tenký chlieb  a hrozienkové koláčiky a ............


Komentáre

  1. Chlieb to je domov. Ivanka pozdravujem a prajem krásnu jeseň :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ivanka a uz sa z nej aj pieklo, ci zatial len listujes? ak nieco dobre napecies, pochval sa....milujem vonu cerstvo upeceneho chlebika...citim ho aj cez monitor :) pa Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nadherna kniha! ja ked citam knihy o chlebe, tak mam pocit, ze citim jeho cerstvo upecenu vonu :) vdaka za tip a krasne jesenne dni prajem! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vyzerá to naozaj zaujímavo. Pravdupovediac, používam iba jeden druh cesta, ktorý som si našla u Jamieho Olivera, ale ak by to nebolo až tak náročné na ingrediencie a pekárske umenie, rada by som skúsila niečo ďalšie. Pekná inšpirácia na jesenný čas

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Také si ji chci pořídit , vypadá moc pěkně :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Andrejka, súhlasím a ďakujem,aj tebe krásnu jeseň!
    Zuzka, ešte som nestihla, mám ju len od pondelka, možno ďalší víkend.Ak sa podarí, aj sa pochválim :). Pozdravujem srdečne.
    Marysity, aj ja to tak mám, síce trochu bojujem, či si z postele ešte nejdem namazať chlieb, ale umyté zuby a moja lenivosť vyhráva :).Tieto slnečné dni by mohli trvať aspoň do Vianoc!
    Javy Patch, recepty vyzerajú dosť jednoducho, vyskúšam a dám vedieť, časom. Myslím, že ideálna kniha, teda pečenie z nej na sychravé jesenné dni.
    Jani, odporúčam, vizuálne sa vydarila, tak už len vyskúšať, či bude aj fungovať :).Pekné slnečné dni prajem!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…