sobota, 14. februára 2015

Maková


bábovka na Valentínske ráno. Inšpirácia z februárového Apetitu, len miesto sušených sliviek som použila sušené ďatle (tušíte správne, pozostatok z vianočného pečenia) a namiesto smotany na šľahanie, som použila obyčajné mlieko. Hovorím inšpirácia :) , to už tak býva, keď začnete piecť o 21 hod. večer :).

   MAKOVÁ BÁBOVKA

200 ml mlieka
200 g práškového cukru
1 sáčok vanilkového cukru
3 veľké vajcia, bielka a žĺtky zvlášť
200 g mletého maku
hrsť sušeného ovocia - slivky, ďatle, brusnice....
1 prášok na pečenie
maslo a krupicu na vymazanie a posypanie formy
práškový cukor na posypanie

1. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Bábovkovú formu si vymažeme maslom a vysypeme krupicou.
2. Bielka so štipkou soli  + 100 g práškového cukru vyšláháme do pevného snehu. Na chvíľku odložíme.
3. Potom si vyšľaháme žĺtky so zbytkom t.j. 100 g práškového cukru + vanilkový cukor do peny, po lyžiciach zašľahávame múku, mak a prilievame mlieko. Nakoniec pridáme prášok na pečenie.
4. Zľahka pridáme vyšľahaný sneh. Zmes vylejeme do pripravenej bábovkovej formy, na vrch dáme sušené ovocie -slivky, ďatle....
5. Pečieme cca 45 minút. Po vychladnutí bábovku môžeme posypať  práškovým cukrom.



2 komentáre:

  1. ta babovka je fantasticka, aj ja som ju piekla v piatok, skvely napad s datlami :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak, tak, Marysity, výborná bola, nie suchá, mňam. Tie ďatle, ako to iste poznáš, číra improvizácia :).Pekný deň!

    OdpovedaťOdstrániť