Preskočiť na hlavný obsah

Spomienky


na krásny ostrov Lummi Island a  Jablkový pie. Začiatkom októbra to bolo neuveriteľných 20.rokov keď sme na pár mesiacov obývali spolu s dcérou, s Julkou, Johnom a Hannah, tento ostrov na severozápade Ameriky neďaleko Seattlu. Tuším, že aj na základe tejto cesty moja dcéra má túlavé topánky a ja milujem seriál FRASIER .
  Tu som ochutnala po prvý krát jablkový pie, cheescake, udeného lososa, kraby, sladké zemiaky, pečeného 10 kg moriaka, zamilovala do patchworku ...  a stretla milých ľudí.
   Takže túto sobotu,  na milú spomienku, som upiekla túto americkú klasiku.



                                                                      Apple pie
                                                                               cesto podľa Marthy Stewart

Na cesto:
2  3/4 pohára hladkej múky
1 1/2 ČL soli
1 PL kryštálového cukru -môže byť aj trstinový
18 PL masla - na kocky nakrájané
7 - 10 PL ľadovej vody - aby bola ozaj studená pridávam ľad

Na plnku:  najmenej 6 veľkých jabĺk, škoricu, cukor a citrónovú šťavu podľa chuti,  2 PL škrobu

1. Múku + soľ + cukor + maslo premiešame v mixéri. Pridávame po lyžiciach vodu. Vytvoríme kompaktné cesto a dáme ho najmenej na hodinu, najlepšie cez noc, odpočívať do chladničky. Môžete ho vypracovať aj ručne, ale mne to ide lepšie pomocou mixéra.
2. Medzitým si urobíme plnku. Jablká umyjeme, očistíme a nakrájame na plátky. Dáme ich do misky, posypeme ich škoricou, citrónovou šťavou, pridáme cukor - ja som dala asi 2 PL trstinového cukru, ale závisí od vašej chuti a kyslosti jabĺk. A nakoniec pridáme škrob. Všetko premiešame.
3. Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme na dve časti. Pracovnú dosku posypeme múkou a prvú časť vyvaľkáme do požadovanej veľkosti. Spočiatku to ide z ťažka, ale po pár minútach cesto povolí a pekne sa s ním pracuje. Vyvaľkané cesto uložíme do formy, pridáme pripravené jablká a prikryjeme ich druhým vyvaľkaným cestom. Nezabudnime urobiť do cesta zárezy, aby sa koláč poriadne prepiekol. Rozšľaháme jedno žĺtko a potrieme ním povrch koláča, vrch koláča môžeme ešte posypať trochou kryštálového cukru. Pečieme na 200 °C približne 40 minút. Odporúčam podávať s vanilkovou zmrzlinou.





Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…