Preskočiť na hlavný obsah

Bu - Bu - Bu


Sacherovú tortu som upiekla na včerajší večerný babinec. Na pamiatku toho, že sme sa kedysi stretávali s hulákajúcimi a večne pobehujúcimi deťmi, som ju vyzdobila trošku infantilne, aktuálne-halloweenskymi čokoládkami. Lebo čokolády nikdy nie je dosť, povedzme si :). 

PS: Dúfam, že sa E.Sacher neobracia v hrobe!


Sacherova torta
recept z Gurmetu 11/2015

Na korpus: 180 g horkej čokolády
                125 g masla izbovej teploty
125 g práškového cukru
6 vajec
100 g kryštálového cukru
125 g hladkej múky
štipka soli, 1 ČL vanilkového extraktu

Na marhuľovú glazúru:
400 g marhuľového džemu
30 ml rumu

Na polevu: 
125 g vody
250 g kryštálového cukru
250 g horkej čokolády

1. Sporák si zapneme na 190°C a dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie a boky vymažeme maslom a posypeme hrubou múkou.
2. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a necháme vychladnúť. Žĺtky oddelíme od bielok, bielka spolu s lyžicou cukru šľaháme. Ak ich máme skoro vyšľahané dosypávame postupne všetok kryštálový cukor. Až do úplného pevného snehu.
3. Do čistej nádoby dáme maslo + práškový cukor a vyšľaháme do svetlého krému. Potom zašľahávajme po jednom  žĺtku. Vznikne nadýchaná pena, do ktorej postupne zašľahávame vychladnutú čokoládu. 
4. Do pripravenej čokoládovej peny vmiešame polovicu múky so štipkou soli a polovicu ušľahaných bielok, potom opäť múku a nakoniec zbytok snehu. Do tortovej formy vylejeme cesto a pečieme 35 - 40 minút.
5. Upečený korpus na povrchu popraská, čo je v poriadku. Vyberieme ho z formy a necháme ho úplne vychladnúť. Medzitým si pripravíme marhuľovú plnku. Rozmiešame džem s rumom a 5 minút povaríme. Džem nám trochu zhustne. Môžeme ho prepasírovať cez sítko. Mne to príde zbytočné.
6. Vychladnutý korpus otočíme hore nohami, aby vrch torty tvorila rovná ploch, rozrežeme ju na polovicu a potrieme polovicou marhuľovej glazúry. Položíme naň druhú časť a potrieme vršok aj boky druhou polovicou glazúry.
7. Medzitým si pripravíme čokoládovú polevu. Zvaríme cukor na tzv. nitku. Do hrnca dáme vodu, pridáme cukor a varíme 5-7 minút, cukrová tekutina by mala stekať v tenkom hustom pramienku. POZOR! Ja som musela pridávať prevarenú vodu, lebo asi sa mi podarilo zvariť cukrovú vodu trochu viac ako bolo treba. Takže nič sa nedeje, len sa s tým treba trochu pohrať.  Takže do do horúceho rozvaru nasypeme nasekanú čokoládu, rozmiešame a ihneď polejeme tortu.
8. Necháme uležať v chlade najlepšie cez noc. Podávame so šľahačkou.


Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child

Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k n…