nedeľa, 18. septembra 2016

Šúľance


makové so slivkami. Stále som na seba hrdá, keď sa mi podarí spotrebovať surovinu, ktorá už-už vyzerá na odpis, teda na vyhodenia do koša. Takto som naposledy zachránila 4 stredne veľké v šupke uvarené zemiaky a zopár sliviek, ktoré by už asi nik nezjedol. Takže na voľný štvrtok boli naše obľúbené  šúľance.

                                      Šúľance makové
                                   4 stredne veľké v šupke uvarené zemiaky
                                               1 vajce
                                               hrubá, prípadne polohrubá múka - od oka 
                                               štipka soli
                                               namletý mak, prípadne ovocie - slivky

Uvarené zemiaky si očistíme a nastrúhame - ja si to zjednodušujem a nakrájané zemiaky dám rovno do
 mixéra, pridám vajce, soľ a múku - podľa toho, koľko si zemiaky pýtajú. Tentokrát som pridala trochu namletého maku aj do cesta, ale to nemusí byť. Skoro stále si urobím skúšku, že jeden šúľanec uvarím vopred a podľa toho pridám múku. Takže, ak mám vyšúľané šúľance a skúška dopadla o.k., do osolenej vody ich vysypem na jeden šup. Opatrne ich zamiešam, aby sa mi nezlepili, po niekoľkých minútach šúľance vyjdu navrch a začnú plávať. Ešte ich chvíľu povarím. Rovnako urobím test, jednu si vyberiem a vyskúšam, či už sú dobre uvarené. Medzitým si nameliem mak, veľa maku. Upražím maslo, do ktorého som tentokrát pridala trstinový cukor a nakrájané slivky.
Uvarené šúľance polejeme popraženým maslom s cukrom a slivkami a pridáme mak. Zamiešame a podávame.


2 komentáre:

  1. Šúľance milujem, žiaľ u nás doma len ja.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jani, aj ja to mám s niektorými jedlami doma takto :).

    OdpovedaťOdstrániť