Ako som už spomínala, v kuchyni rada experimentujem. Takže o také šišky, buchty na pare a knedle som neprejavovala veľký záujem. O to viac, že na všetky tieto klasické, rodinné, kulinárske klenoty bola expert moja mama.
Stále ich urobila mega dávku a ako to naše slovenské obetavé mamky robia aj pre svoje veľké deti a ich rodiny.
Je čas Fašiangov a ja pri každej šiške som s láskou spomínala.
ŠIŠKY
asi na 50 ks záleží
na veľkosti vykrajovania
Suroviny: 500 g polohrúbej alebo hladkej múky špeciál
50 g cukru
5 žĺtkov
40 g tuku
1 kocku droždia t.j. 42 g
štipka soli
1 PL rumu
250 ml mlieka
Postup: 1. Urobíme si kvások. Zohrejeme si mlieko, pridáme cukor a rozmrvené droždie.Odporúčam ho vybrať aspoň na 1 hodinu z chladničky, aby malo izbovú teplotu. Necháme cca 15-20 minút, aby sa urobili pekné bubliny.
2. Do misy si dáme múku, soľ, 5 žĺtkov, rozpustený vlažný tuk, rum + kvások. Vymiesime cesto do hladka a dáme kysnúť na cca 1 hodinu.
3. Po vykysnutí si trochu pomúčime dosku, cesto vyvaľkáme na cca 3 mm a vykrajujeme. V strede urobíme malú dierku.
4. Vyprážame v horúcom tuku, prvý raz prikryté, po otočení odokryté. Pekne sa nafúknu.
aj ja davam olejove veci do servitky! :) a vyzeraju super..
OdpovedaťOdstrániťakurat dnes maminka robila buchty na pare.... :)ale dala by som si aj sisky :)
Katka, neurobíme "čenč" :)?
OdpovedaťOdstrániťNo problem ;))
OdpovedaťOdstrániťTak na šišky som už myslela v tomto období, len s tým olejom mám problém :(.
OdpovedaťOdstrániťKinga, šišky som robila 3x v živote a tiež nemám rada keď sú príliš mastné. Vyprážala som ich na Cere a po dôkladnom odstatí boli fajn.
OdpovedaťOdstrániť:) oprava po dôkladnom odsatí.
OdpovedaťOdstrániť