Preskočiť na hlavný obsah

Citrónové na dnes


Z nového marcového Apetitu ma zaujali sviežosťou, rýchlosťou prípravy a nenáročnosťou na suroviny. Mám rada, keď sú muffiny tak poriadne puf-puf, veľké, prekypujúce, tieto sú tak decentne tváriace sa, volajúce po nejakej plnke na vrchu - tak nabudúce možno s citrónovou-mascarpónovou šľahačkou,mňam.
Takže, čo potrebujeme na:

                                     Citrónové muffiny
                                                            
 250 g masla -izbovej teploty
 400 g krupicového cukru - t.j. niečo medzi kryštálovým a práškovým - ja som použila kryštálový- pozor-do pečenia ide len 250 g - zbytok si necháme na polevu
     3 vajcia
250g hladkej múky - najlepšie preosiatej + 2-3 lyžičky kypriaceho prášku
    3  biocitróny

Predhrejeme si rúru na pečenie na 160°C. Každý pozná svoj sporák, ja som dala na 180°C. Elektrickým šľahačom prešľaháme maslo + 250 g cukru (ja som dala 200g) + vajcia + múku + kypriaci prášok + kôru z 2 citrónov /ja som nemala biocitróny, tak som kôru nedala + šťavu z 1 citróna. Zmes šľahajte len tak,aby sa to všetko spojilo, ale nie prešľahalo. Cesto nadávkujte do formy a pečte cca 30 minút.
   Po upečení a 10 minútovom chladení môžte muffiny popíchať špáradlom a poliať citrónovou polevou, ktorú si spravíme zmiešaním cukru, ktorý nám ostal a šťavou z dvoch citrónov.


Komentáre

  1. hmm,aj ja som pokukavala po nich, hned by som si jednu muffinku dala :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Ivanči, tak som teraz skončila návštevu v Tvojej kuchyni,teraz mám chuť na niečo sladké, aj tú kávu by som si dala,vidím, že si celý čas nezaháľala, to v práci máte taký kávovar?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mňam, svieže jarné mafinky to si musím upiecť!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.